У Луцьку в Старому місті знайшли скарб

У Луцьку в Старому місті знайшли скарб
В Луцьку археологи знайшли скарб в історичній частині міста. З ґрунту видобули кількадесят столових срібних предметів. Окремі з них позолочені.

Ложки, виделки, ножі, чарки були загорнуті у тканину, а деякі ще й у газети. Тож археологи поспішили помістити знайдене у холодильник, - пише Волинь-нова.

Таким чином проведено первинну консервацію й забезпечено умови для збереження ветхої тканини, дослідження якої може дати важливу інформацію.

Більша частина речей зі скарбу досі обгорнена фольгою. Адже від контакту з повітрям знахідки починають швидко псуватися.

"Ці речі виготовлені наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття. Проте скарб виявили у верхніх шарах ґрунту і до того ж він був загорнений в єврейські та польські газети. Тому є підстави пов’язувати його з існуванням Луцького гетто, яке створили гітлерівці під час Другої світової війни. Докладнішу інформацію матимемо після реставрації предметів", — розповів завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета.

Загальна вага скарбу — близько 2 кілограмів (разом із ґрунтом, окисами та рештками тканини). Предмети умовно поділили на чотирнадцять груп, загальна їх кількість — близько тридцяти штук. До виделок та ложок приклеїлися шматки газет. Від столових ножів залишилися тільки срібні ручки, бо сталеві леза поіржавіли нанівець.

Найбільше захоплення викликають кілька чарок та кубків. Усі вони прикрашені різьбою, на вінцях стоять проби. Кілька чарок без ніжок із одного набору. Вони різні за розмірами, їх вкладали одна в одну за принципом російської матрьошки.

Крім столового срібла, археологи знайшли деталі від годинникових гирьок. Ще один предмет, ймовірно, є кришкою від дзигаркового дзвінка. Поруч знайдено залишки металевої окантовки та невелике скло. Можливо, власник ховав скарб у дерев’яній, оббитій залізом, скриньці, або ж у корпусі настінного годинника. Власне, тому поруч опинилися і його деталі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
круто! ще один доказ історичної цінності ділянки на Кафедральній, 13. Але головна фішка то навіть не в тому! Ще все попереду... ;)
Відповісти
Останні новини
У Луцьку в Старому місті знайшли скарб
07 червень, 2013, 10:04