Наша історія: на Волині 21-річна вчителька застрелила головного НКВДиста району

Наша історія: на Волині 21-річна вчителька застрелила головного НКВДиста району
75 років тому на Волині сталася резонансна подія - вбивство начальника Турійського районного відділу НКВД старшого лейтенанта держбезпеки Антона Гаркуші.

Як виявилося, виконавицею була 21-річна вчителька Галина Січкарук, - йдеться на сторінці "Український Визвольний Рух - ОУН і УПА".

Вбивство сталося 8 лютого 1945 року в місті Турійськ. Уродженка села Новий Двір Турійського району Галина Січкарук, яка працювала вчителькою, за завданням керівника надрайонного проводу ОУН "Ворона" застрелила начальника Турійського районного відділу НКВД старшого лейтенанта держбезпеки Антона Гаркушу , забрала та передала підпіллю його зброю та документи.

Подальша доля Галини Січкарук склалася трагічно - вбивство начальника РО НКВД викликало лють в партійних органах та НКВД , на її розшук кинуті значні сили, в кінці лютого 1945 року її затримала агентурно-бойова групою НКВД, що діяла під виглядом УПА , а уже в квітні 1945 року за вироком трибуналу - дівчину розстріляли.

На фото - Галина Січкарук стоїть зліва


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не перевелися вурдалаки...
Відповісти
Вічна память
Відповісти
Вiчна память начальнику Турійського районного відділу НКВД старшому лейтенанту держбезпеки Антону Гаркуші.
Смерть бандеровським катам.
Відповісти
“затримала агентурно-бойова група НКВД, що діяла під виглядом УПА”. Такі групи НКВД вбивали невинних людей, палили колгоспи, щоб потім звинуватити УПА. Не кажу, що УПА були янголами, але вону боролись за свою державу!Хай горять у пеклі загарбники і колаборанти!Не забуваймо про розстріляних у тюрмах по всій лініі фронту у 1941 р. при відступі комуняк, голодомори, трійки, Угорщина 1956, Чехословаччина 1968, Афганістан, Кавказ, краіни Балтіі, зимову війну і т.д.
Відповісти
Останні новини
Наша історія: на Волині 21-річна вчителька застрелила головного НКВДиста району
11 лютий, 2020, 06:11