Прокуратура перевірить, де українці беруть гроші на машини

Прокуратура перевірить, де українці беруть гроші на машини
Відтепер автосалони змушені будуть ідентифікувати своїх клієнтів та визначати походження їхніх коштів на покупку авто.

Про це інформує ТСН.

Згідно із законодавством, прокуратура вимагає в автосалонів надати фахівцям Держфінмоніторингу документи для аналізу продажів.

Як повідомив гендиректор всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко, прокуратура посилається на закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

«Тепер автосалони, які продають автомобілі, вартістю понад 150 тисяч гривень, зобов'язані стати на облік, як суб'єкти фінансового моніторингу та проводити ідентифікацію клієнтів і походження грошей на покупку», - розповів експерт.

За словами Назаренка, в самому законі нічого не сказано про автосалони. Але інспектори фінмоніторингу мотивуються підзаконним наказом №128: за їхньою логікою, якщо гроші перераховуються, ви теж об'єкт моніторингу.

Експерт пояснює, що автосалони не є суб'єктами фінансового моніторингу, так як гроші за автомобілі клієнти вносять до каси банків, що працюють при автосалонах, які вже у свою чергу зараховують їх на рахунки автодилерів.

«Ми підтримуємо рішення держави, але незрозуміла логіка: причому тут автосалони. Банки потрібно перевіряти, імпортеру гроші приходять від фінустанови, куди в свою чергу клієнт їх приносить. Держава створює непотрібну ланку, щоб піти її перевірити, раптом знайти помилку, раптом якесь порушення, хабар взяти», - сказав Назаренко.

Нагадаємо, раніше, прикриваючись нормами законодавства про протидії відмиванню коштів, Національний банк ввів «паспортизацію» обміну валюти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гм, оце доречно!!!
Особливо, коли бачиш як сутужно, а тут в керівниці нове авто ... А грошей на оздоровчі немає...
Відповісти
Останні новини
Прокуратура перевірить, де українці беруть гроші на машини
03 лютий, 2012, 10:29