Повені-катастрофи частіше «тероризуватимуть» Землю. ВІДЕО

Повені-катастрофи частіше «тероризуватимуть» Землю. ВІДЕО
Вчені вважають, що повені-катастрофи частіше "штурмуватимуть" Землю.

Вивчивши 11 окремих кліматичних моделей, вони вирішили, що зміна клімату призведе до більшого розливу річок, - пише ТСН.

А повені, за їх словами, якраз і відносяться до числа найбільших стихійних лих, пов'язаних із зміною клімату.

За останні десять років щорічні втрати від повеней досягли десятків мільярдів американських доларів, щороку гинуть тисячі людей, - каже Юкіко Хірабаяші з Токійського університету.

Його наукова робота була опублікована в науковому журналі Nature Climate Change від 9 червня, який присвячений проблемам глобальної зміни клімату. Вчені виявили збільшення частоти розливу річок в Південно-Східній Азії, Південної Індії, Східній Африці і північній частині Анд.

А ось річки в деяких районах Північної та Східної Європи, Анатолії, Центральної Азії, центральної частини Північної Америки та південній частині Південної Америки, навпаки, будуть розливатися рідше.

За оцінками, число людей, яке може опинитися в зонах, схильних повені, залежить від зміни температур. Підвищення температури повітря на 2 градуси Цельсія може піддати ризику 27 мільйонів чоловік.

Потепління на 4 градуси збільшить кількість потенційних жертв до 62 мільйонів. Цифра зросте до 93 мільйонів, якщо температурний стрибок буде ще значніше - 6 градусів.

Вчені прогнозують, що в нинішньому столітті повені будуть траплятися кожні 10-50 років.



А от у минулому столітті повені були рідкістю - раз на 100 років. Таким чином, незалежно від кліматичного сценарію, повені на планеті почастішають, а кількість потенційних жертв збільшиться.

Як повідомлялося раніше, нині Європа страждає від нищівної повені, а надто Чехія, Прага та Польща. Повінь у Європі вже була названа найбільшим лихом століття.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Повені-катастрофи частіше «тероризуватимуть» Землю. ВІДЕО
14 червень, 2013, 14:19