Як захистити огірки від бактеріального в’янення?*

Як захистити огірки від бактеріального в’янення?*
Якщо ваші огірки загадковим чином починають в’янути та відмирати, причиною може стати бактеріальне ураження овочів. Патогенні мікроорганізми передаються комахами. Якщо в’янення вже почалося, ви навряд чи зможете щось зробити. Однак профілактика лишається ефективним способом захисту молодих рослин. Вирішивши купити насіння огірків та вирощувати їх самостійно, обов’язково ознайомтеся з усіма правилами оборони від бактерій.

Симптоми бактеріального в’янення

Типова ознака проблеми – слабкість рослини, навіть якщо її регулярно поливають та тримають у місці з оптимальним температурним режимом. Ви також можете перевірити огірки, зрізавши стебло трохи вище рівня землі та стиснувши його. Якщо назовні виходить густа липка речовина, це бактеріальне в’янення. Слиз закупорює протоки, тому огірки не отримують вологу в достатній кількості. У здорових рослин виділяється рідкий прозорий сік.
Протягом тижня після зараження на листках з’являються тьмяні плями. Протягом двох тижнів усе стебло в’яне, а плоди стають маленькими та деформованими. Часто спостерігається пожовтіння листя.

Причини в’янення

Бактеріальне в’янення викликане бактерією Erwinia tracheiphila, яку поширює огірковий жук. Мікроорганізми можуть перезимувати в травній системі комахи, яка також харчується листям дині, гарбуза, кабачка та деякими іншими рослинами.

Смугастий огірковий жук має довжину близько 6 мм і три чорні смуги на жовто-зелених крилах. Плямистий огірковий жук має 12 чорних плям.

Методи захисту

Найкращий спосіб попередити бактеріальне в’янення – зберігати рослини сильними та здоровими. Жуки харчуються переважно ослабленими рослинами. Впевніться, що огірки ростуть в оптимальних температурних умовах, при достатньому зволоженні та освітленні.

Деякі інші поради:

• Вибирайте насіння стійких сортів. Поцікавтеся у продавця, яке насіння краще захищене від бактерій.
• Постійне стеження. Жуки з’являються на городі ранньою весною та відкладають яйця на зворотній стороні листя. Регулярно перевіряйте листки та знищуйте яйця, доки з них не вилупилися личинки.
• Створюйте барєри. Накрийте розсаду марлею чи дрібною сіткою, аби відгородити рослини від комах. Закріпіть сітку біля землі так, аби жуки не могли пролізти під нею.
• Пестициди. Огірки дуже чутливі до пестицидів, тому використовуйте їх як останній засіб. Обприскування у вечірній час найбільш ефективне. Рекомендується застосування інсектицидів з ротеноном і піретрином.

Якщо в’янення вже почалося, пошкоджені стебла потрібно видалити з городу та знищити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.