Які бувають гвинти і де вони застосовуються*

Які бувають гвинти і де вони застосовуються*

Відомий з часів Стародавньої Греції гвинт не втратив сьогодні свої позиції. Навпаки, гвинти стають якіснішими і розширюють область використання. Користь гвинта складно переоцінити.

Вони можуть використовуватися з гайкою і без неї, якщо вкручуються в різьблення, яка є всередині будь-якого виробу. Найчастіше, це не наскрізні отвори.

Класифікація популярних гвинтів

Залежно від призначення, гвинти класифікують:

1. Установчі, які використовують, головним чином, для осьової і радіальної фіксації деталей на валах.
2. Гвинти для кріплення (кріпильні), які використовуються, щоб з'єднати два елементи. Цей клас гвинтів є найбільш поширеним.
Проводять гвинти, як з легованих, так і з нелегованих сортів стали, з 11-ю класами міцності, згідно з існуючими стандартами (ГОСТ, DIN).

Основні види гвинтів

За назвою форми головки гвинта, яких існує кілька, часто можна сказати про його призначення:

1. З плоскою головкою-застосовується тоді, коли необхідно зробити таке з'єднання деталей, щоб під час використання конструкції головки гвинтів не заважали її експлуатації. Часто зустрічаються такі з'єднання в побутовій тех
Зніці або в деталях автомобілів.
2. З потайною головкою і конічною формою. Такий гвинт зазвичай вкручується врівень.
3. З напівпотайною головкою. Гвинт схожий на той, що був описаний вище, але з невеликими відмінностями. Такі гвинти мають округлений капелюшок, на який надягаються захисні заглушки.
4. На відкритих поверхнях часто використовують гвинти з круглими, грибоподібними і опуклими головками. Іноді вони є елементами декору, що часто можна побачити на деяких видах меблів.

Крім форми головки, гвинти відрізняються по виду шліца - поглиблення для викрутки. Існує близько 20 видів шліців. Найбільш поширеними гвинтами є гвинти з прямим і хрестоподібним шліцом.

Рідкісні види гвинтів

Їх неможливо відкрутити звичайною викруткою. Інструмент, яким це можливо зробити, зазвичай випускає безпосередньо сам виробник кріпильних виробів. Наприклад, компанія Apple користується гвинтами, оснащеними шліцом з назвою Pentalobe і для роботи з ними потрібен спеціальний ключ.

Автопром теж досить часто користується кріпленням, які не відкрутиш просто так. Це є - своєрідний "захист від дурня", який використовується для того, щоб ремонтом та обслуговуванням вузлів і деталей займалися тільки професіонали. Цю ж логіку підтримує і залізнична промисловість, використовуючи гвинти з двома отворами.
Подібне запобігання втручання некваліфікованого персоналу є частиною безпеки експлуатації багатьох виробів. Окремі люди примудряються звичайною викруткою відкрутити дрібні гвинтики з невідповідними для викрутки шліцами, але частіше після цього гвинти доводиться міняти.

На гвинтах побудована велика частина сучасного машинобудування і приладобудування. Мета - підвищити ремонтопридатність, тому поки промисловості нічим їх рівноцінно замінити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.