Лісівники відновили унікальне джерело та урочище на Волині

Лісівники відновили унікальне джерело та урочище на Волині
Урочище Кошманка у Володимир-Волинському районі – відома у Володимир-Волинському районі територія. Здавна тут любили проводити час місцеві жителі, частенько приїздили і з різних куточків України – урочище завжди приваблювало красою природи та унікальним джерелом. Але з часом територія стала втрачати гарний вигляд. Відроджувати, щоб зберегти, взялися місцеві лісівники – працівники ДП «Володимир-Волинське ЛМГ».

Про це повідомляє пресслужба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«Урочище Кошманка розміщене між селами Мар’я-Воля та Нехвороща. Густий ліс, який стелиться пагорбами, нависає над урочищем зеленими куполами, огинає Кошманку підковою з трьох сторін. На південь тягнеться вологий луг, на якому ростуть очерети та лози. Навпроти – частина лісового масиву, який в народі називають Замчищем. За легендою, тут стояв замок, в якому мешкала красуня-княжна Марія, котра, аби врятувати від загибелі своїх людей, добровільно пішла в полон до кочівників. Саме в її честь і назване село Мар’я-Воля. Звичайно, це тільки легенда, але замок вочевидь існував в дійсності, оскільки свого часу місцевими краєзнавцями було виявлено залишки пристані.

Кошманка, згідно переказів, отримала назву від однойменної річечки, яка витікала з глибини лісу і впадала в Лугу. Згодом від неї залишився рівчак, схований серед густого очерету.

«Візитівкою Кошманки було унікальне джерело з надзвичайно чистою водою. Навкруг джерела росли кучеряві красуні-верби, що були окрасою Кошманки. Саме джерело, шепіт верб, гомін лісових дерев, щебет птахів і розмаїття квітів на лугу притягували в урочище любителів відпочинку на природі», – описує місцину Антоніна Булавіна у публікації видання «Місто вечірнє».

Розповідає авторка статті, що місце з часом стало втрачати свою привабливість. Територія заростала, джерело забруднилося. І це стало найбільшим болем для людей. Не стало й дороги та містка, який вів до джерела.

Так тривало, поки відновлювати втрачене взялися лісівники – з ініціативи директора підприємства Володимира Філюка.

Лісівники прибрали зарослі, очистили джерело. Облаштували огорожу, встановили біля джерела альтанку. Тепер тут можна подивитися на дійсно чудові місцеві краєвиди.

Місце є улюбленим серед грибників, ягідників та просто любителів побути наодинці з природою.

Головний лісничий ДП «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» Наталія Козій розповідає, що відтоді територія постійно підтримується у належному стані.

Правда, іноді лісівникам доводиться прибирати сміття. А цього року люди, спалюючи суху траву, знищили вогнем значні території довколишніх полів. Тепер знову треба час, щоб природа відновилася.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже добру справу зробили.Молодці!Але вкрай необхідно відновити ще одне джерело,яке знаходиться в Володимир-Волинському районі,а саме між селами Бегета і Міжлісся навпроти вадосховища,з якого витікає річка Риловиця.Якби місцева влада періодично відвідувала підлеглі їм села і трохи "шевелила завивинами",то село Міжлісся моголо б стати райським куточком."Крутелики" забудували б його за років десять до невпізнання.Адже село знаходиться між лісами.Велике водосховище,чисте цілюще повітря.А все впирається в відсутності дороги,а відтак і автобусного сполучення.Всьго-на-всього прокласти дорогу з асфальтовим покриттям від села Микуличі до села Свійчів,а це 10кілометрів і люди з вдячністю будуть згадувати тих,хто приклав до цього руку.Але таких нема.А жаль.
Відповісти