Підприємці Луцька готові «воювати» за землю під ринками

Підприємці Луцька готові «воювати» за землю під ринками
Більше півсотні підприємців, які торгують на ринках Луцька, об’єдналися у громадську організації «Народний ринок» для відстоювання власних прав.

Збори організації відбулися 20 червня у приміщені ЗОШ №8.

ГО «Народний ринок» існує близько місяця. Це офіційно зареєстрована громадська організація, яка має на меті захищати економічні інтереси підприємців усіх ринків Луцька. Згідно зі статутом, об’єднання хоч і не має на меті отримання прибутку, втім може укладати договори оренди та розпоряджатися внесками її членів.

Тому серед основних ідей, які лунали під час зборів – добиватися права на базі організації або ж створеного нею суб’єкта господарської діяльності орендувати комунальну землю, на якій знаходяться ринки.

Нині частину ринків обслуговує Волинська обласна спілка споживчих товариств. Стосунками з цією організацією останні півроку підприємці називають як мінімум напруженими, як максимум – рабськими.

Торговці говорять, що останні півроку, коли розпочалася реконструкція на ринку, площу їхніх контейнерів хочуть зменшити згідно зі схемою ринку.

Втім сам документ нікому не показують. Якщо хтось не згоден – відключають світло та вставляють інші палки в колеса.

«Мені відключили світло, не підписують заяву на переоформлення контейнеру. Така ситуація з багатьма. Споживспілка каже, що вона партнер підприємців, а насправді діє як мінімум підло», - каже голова правління ГО «Народний ринок» Ігор Дильов.

З його слів, найбільше підприємці побоюються, аби їх просто не викинули з робочих місць.

«Не вистачає у нас грошей на дороги, на садочки, на школи, діти займаються у дві зміни. Якби хтось порахував скільки цей «наріст», облспоживспілка, заробляє на посередництві і які послуги надає. Крім підмітання абсолютно нічого. Наш мер говорить, що невідомо де брати гроші. Добудували міст, а за які гроші?», - зазначила підприємець Алла Сівак.

Депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов закликав підприємців об’єднуватися та зазначав, що місто могло би заробляти куди більше без посередництва облспоживспілки.

«Місто саме може заробляти. Ті гроші, які ви платите Облспоживспілці фактично у приватну кишеню кількох осіб, мали би надходити у бюджет Луцька. Облспоживспілка в середньому заробляє 30 мільйонів гривень офіційно лише з Завокзального ринку. А це всі ремонт всіх доріг Луцька у рік», - зазначив Осіпов.

На думку депутата Луцької міської ради Романа Бондарука найоптимальнішим варіантом стане створення комунального ринку. Його колега Антон Сосновський радить в першу чергу нині зосередити увагу на розробці стратегії розвитку Центрального ринку. Мовляв, договір оренди землі під ринком закінчується через півтора роки. І зараз саме час для активізації підприємців, які не хочуть працювати зі спілкою та створення громадської думки.

Нагадаємо, що 29 травня Луцька міська рада прийняла рішення про розірвання договору між Волинською облспоживспілкою та Луцькою міської радою, оскільки спілка не дотримується умов договору. Втім юридично договір можна буде розірвати у судах.

Оскільки договір може бути розірваний за рішенням суду, то, згідно з рішенням, представляти інтереси Луцької міської ради буде юридичний відділ.

Нагадаємо, що рішення про надання землі в оренду на 22 роки рада ухвалила у 2011 році. Згідно з одним з пунктів рішення, спілка мала б укласти договори на такий же термін з підприємцями Завокзального ринку, але не зробила цього.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Підприємці Луцька готові «воювати» за землю під ринками
21 червень, 2013, 10:01