Яким був перший прототип кубика Рубіка?*

Яким був перший прототип кубика Рубіка?*
За багато років кубик Рубіка змінювався величезну кількість разів. Вигадували все нові форми, розміри, кольори, кількості елементів тощо. З’явилися навіть такі головоломки, які слабко нагадують початковий варіант. Однак в основі усіх ідей лежить той самий оригінальний кубик, який ви можете купити в https://neuron-toys.com/. Але чи знаєте ви, як саме він виник? Як розвивалася головоломка 3х3, що була продана сотнями мільйонів екземплярів у всьому світі? Сьогодні ви дізнаєтеся дещо про маловідомий прототип Рубіка, інформація про який поширилася лише у 2014 році.

Що шукав Рубік?

Ерно Рубік хотів створити конструкцію, яка, здавалося б, кидала виклик законам механіки. Вона повинна була складатися з рухомих частин і водночас зберігати цілісність. Кожна частина мала змінювати положення в різних напрямках, аби усією головоломкою можна було вільно маніпулювати. Вважається, що Ерно використовував цей об’єкт для занять зі своїми студентами в Академії прикладного мистецтва та ремесел в Будапешті, Угорщина.

Першою спробою Ерно стала головоломка 2х2. Вона складалася з дерев’яних блоків, які були з’єднані звичайними канцелярськими скріпками та гумками. Однак це вже було віддалено схоже на той куб, який ми знаємо зараз.

Приблизно в той же час (1970-ті роки) інша людина по імені Ларі Ніколс вже придумала головоломку 2х2, яка мала набагато простіший дизайн. Замість скріпок та гумок використовувалися магніти. Це означало, що 8 блоків могли бути легко відділені один від одного. В результаті весь виріб був досить нестабільним. Він показав, що головоломку з окремих рухомих деталей виготовити було можливо, але вони не з’єднувалися між собою.

Вдосконалення системи

Рубік зрозумів, що потрібно створити «ядро», яке буде основою керування усіма блоками. Це дозволило йому створити головоломку 3х3, елементи якої вже рухалися в різні сторони. Хоча дизайн був досить простим, загалом схема мало чим відрізняється від тієї, що використовується зараз: гвинти прикріплюють зовнішні елементи до ядра, для полегшення обертання додані шайби.

Остаточний варіант кубика було створено в 1974 році. Потім Рубік оформив патенти, підписав контракт з компанією-виробником іграшок Ideal та став світовою знаменитістю. Куб виготовлявся з дерева та мав зрізані кути для компактності.

Про перший прототип було мало що відомо до 2014 року, коли ця та інші рідкісні моделі головоломки були показані на виставці Beyond Rubik в Нью-Джерсі, США. Можна сказати впевнено – угорський інженер свого добився і створив річ, якою насолоджується вже багато поколінь людей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.