На Волині відкрили новий пам'ятник. ФОТО

На Волині відкрили новий пам'ятник. ФОТО
У селі Вікторяни Луцького району відкрили пам’ятник загиблим односельчанам, яких спалили у 1943 році.

До 1918 року село Вікторяни перебувало у складі Польщі. Проте, у часи Другої світової війни, за участі німців в селі почалися постійні грабежі на напади на мешканців, - пише Під прицілом.

Відтак, у двадцятих числах червня 1943 року невідомі особи спалили сусіднє село Дідовець, в якому жили сім’ї польської національності. На щастя, ніхто із мешканців хутору не постраждав, їх налякали, аби вони покинули українську територію. Однак, поляків такий вчинок обурив.

Підозрюючи у злочині вікторянців, вони звернулися до німецької жандармерії у Луцьку з проханням розібратися. Німці спалили будинки у селі і вбили кількох мирних жителів. Після цього, дорогою до Луцька їх обстріляли невідомі. Місцеві мешканці розповідають, що гітлерівців було убито, проте фактів, які б це підтверджували, на жаль, немає.

Тому 23 червня до Вікторян увірвалася каральна експедиція загарбників, які повністю спалили село: згоріло всі 33 хати та 29 мешканців.

Жителі Вікторян, звичайно, не можуть стверджувати, проте допускають, що їх село того зловісного літнього дня могли спалити саме поляки, які напряму підкорялися німецькому командуванню.

Сьогодні у селі проживає близько 45 людей, більшість з яких пенсіонери. Проте, місцеві мешканці не забувають своєї історії, а тому встановили пам’ятник жителям Вікторян, спаленим німецько-фашистськими окупантами 23 червня 1943 року. На монументі - перелік імен усіх загиблих.

«Нас було 9 душ, мама нас ховала. Коли вбили батька, мама зомліла. Ми були такі налякані, не знали, що робити, вже почали оплакувати маму, а не загиблого батька. Все спалили, одна тільки бляха лежала, їсти нема що, вдіти нема…», - розповідає очевидиця тих страшних подій Ірина Веремчук.

Варто зауважити, що місцева влада не брала участі у фінансуванні встановлення пам’ятнику, натомість, цим займався уродженець Вікторян - депутат Луцької районної ради Вадим Веремчук. Саме його рідня опинилась у числі загиблих 23 червня 1943 року.

«Ми збираємося на цьому місці кожного року. Але сьогодні освячуватимемо тут новий пам’ятник, який з’явився на цьому місці в знак пам’яті спаленим жителям села Вікторянці. Пройдуть роки і вже не буде людей, які знають або пам’ятають імена тих людей, які викарбувані на плитах цього пам’ятника, але вони іншим поколінням через багато років нагадуватимуть про тих, хто загинув у роки Великої Вітчизняної війни»,- зауважила Ратнівський сільський голова Галина Яковець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ми повинні завжди пам'ятати про трагічні події українсько-польського протистояння на Волині,досконало знати факти і правдиво їх подавати, не так як це роблять деякі польські організації останнім часом...
Відповісти
Останні новини
На Волині відкрили новий пам'ятник. ФОТО
25 червень, 2013, 14:27