Почесних лучан обиратимуть по-новому

Почесних лучан обиратимуть по-новому
Луцька міська рада змінила процедуру обрання Почесних громадян міста Луцька.

Під час чергової сесії, яка відбулася 26 червня, депутати підтримали проект секретаря міської ради Григорія Пустовіта (ВО «Батьківщина»).

Пустовіт запропонував перенести дискусії про те, кому надавати звання «Почесний громадянин Луцька», із сесійної зали в депутатські комісії. За його словами, це дозволить зменшити емоційність дискусії та суперечки між депутатами щодо кількох кандидатур.

Необхідність таких змін у процедурі секретар ради пояснив тим, що раніше на розгляд міської ради вносилось кілька кандидатур, що «викликало спекуляції».

Він навів приклад Польщі, де обрання почесних громадян носить «формальний і урочистий характер», а все вирішується під час засідань комітетів.

Позицію секретаря Луцької міськради підтримали депутати з різних фракцій.

Для прикладу, керівник регіоналів Іван Смоленг вважає, що, підтримавши пропозицію Пустовіта, депутати «обійдуться без політичних танців».

Натомість кілька обранців громади висловилися за розширення права громади Луцька брати участь у висунені та затвердженні кандидатур почесних громадян міста.

Богдан Шиба («Фронт Змін») запропонував запитувати думку лучан щодо достойної кандидатури почесного громадянина на спеціальних соцопитуваннях.

«Треба більш відкрити для громади цю процедуру»,- зазначив він.

Юрій Вега (ВО «Свобода») висловив думку, що варто обирати щороку лише двох почесних громадян, аби уникнути гострих суперечок. Також він виступив за врахування думки пересічних мешканців при розгляді.

Йому заперечив Григорій Пустовіт. На його переконання, обрання двох кандидатур «нівелює цінність такого звання».

Олександр Плісецький («Фронт Змін») висловив пропозицію запрошувати зацікавлених лучан на засідання комісій. Інформацію про засідання таких комісій та запропоновані кандидатури, зауважив він, треба публікувати у газеті «Луцький замок».

Водночас депутат Андрій Осіпов (позафракційний) вважає, що депутати взагалі не повинні обирати почесних громадян, адже їх рішення надто заполітизовані.

«Треба забрати політичну складову і довірити це питання лише трудовим колективам та громадянам. Ми говоримо про почесного громадянина міста Луцька, а не міської ради»,- заявив депутат.

Зрештою, обранці громади підтримали пропозицію Григорія Пустовіта.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ясно. Значить свого номенклатурника проштовхуватимуть. Все за що беруться "народні обранці" своїми "чистими руками", за милю тхне підкупом, підлабузництвом, і брудом. А Осіпов молодець. Своїх почесних громадян має обирати громада.
Відповісти