У луцькому зоопарку прогнозують «бебі-бум». ФОТО. ВІДЕО

 У луцькому зоопарку прогнозують «бебі-бум». ФОТО. ВІДЕО
У зоокуточку очікують, що народить левиця Даша, ослиця, також буде поповнення у чорних лебедів. Уже вивелися сріблясті фазани.

Тиждень тому в зоопарку зʼявилася маленька видра. Вона вже почала звикати до людей, бо спочатку дуже кусалася. Поки що тритижнева малеча живе у спеціальній клітці з контейнером і їсть з пляшечки, ‒ пише Слово Волині.

«Близько місяця тому ми запустили в фейсбуці сторінку «Луцький зоопарк», ‒ каже директор зоопарку Людмила Денисенко. ‒ Волинські видання охоче беруть звідти новини, але чомусь надають їм негативного відтінку. Так не можна: якщо ми не будемо любити свій зоопарк, то його ніхто не полюбить! Зоопарк зараз не в найгіршому стані, порівняно з тим, що було: немає проблем з кормами, налагодили довіз і поставку продуктів з супермаркетів. Це при тому, що автомобіля у нас нема, щоразу його орендуємо. Те, що тваринам добре, видно відразу: вони добре перелиняли, розмножуються у неволі. Варто розвіювати негативний імідж луцького зоопарку».

Зоопарк має 10 га землі, які засіяли зерновими: брали на це кредити, але не можна, щоб земля пустувала. Директор пояснює, що на літо планують різні акції: «Хочемо залучити діток малювати картини з круп: це і дрібну моторику рук розвиває, і зацікавлює. Зараз досліджуємо історію нашого зоопарку, зробили нові красиві таблички на вольєри. Плануємо за місяць закінчити дитячий майданчик, вже облаштували дві відпочинкові зони. Ми хочемо, аби люди змогли тут відпочивати. У нас вже дитячий день народження святкували, це великий позитив. Дітям було дуже цікаво!»

Крім цього, нарешті закінчили ремонт ліхтарів, початий ще взимку. Варто зауважити, що близько 10 років на території зоопарку не було світла.

«Луцьксвітло» зимою нам допомагало безплатно, бо була складна ситуація. Відвідувачі ‒ це наше єдине джерело доходів, звідти ми черпаємо кошти на корми, оплату праці сезонних робітників, накопичуємо на наступний сезон, бо ми працюємо по суті пʼять-шість місяців, поки тепло, ‒ каже Денисенко. ‒ А тваринам треба їсти і 1 січня, і решту вихідних. Після ситуації з нападом на тварин ми думаємо над тим, аби облаштувати відеонагляд на території. Сторожу, аби зробити обхід, потрібно не менш, як 40 хвилин, бо територія чималенька».

Скоро в зоопарку очікують справжній «бебі-бум»: народить левиця Даша, ослиця, буде поповнення у чорних лебедів. Уже вивелися сріблясті фазани. Персонал каже, що кожен ранок починається з питання: «Як Даша?», бо ж за майбутніх мам хвилюються неабияк.

«Я прийшла до цього зоопарку у 90-х роках, коли навіть людям не було що їсти, ‒ пригадує Людмила Денисенко, ‒ купувала вовкам мʼясо і кості, підгодовувала бізона Борю, збирала лушпиння зі всього підʼїзду, привчила, аби ніхто не викидав ні сухаря, ні яблука і несла сюди. Тож знаю, що тварину не можна підкупити чи задобрити, вони все відчувають, дуже чутко реагують на голос. Всі по-різному звикають до людей, бо у них свій характер. Імена тваринам даємо всім колективом. От ведмедя Ваню назвав сторож, який в той час читав книгу «Майстер і Маргарита», а там є персонаж Іван Бездомний.

Персонал зоопарку просить: не годуйте тварин під час прогулянки, бо це порушує режим, шкодить травленню.

«Після великих свят ми не знаємо, кого першого рятувати, бо в тварин зупиняються шлунки. От на другий день Великодня рятували козла, бо відвідувачі перекормили, а це може призвести до загибелі тварин, ‒ пояснюють. ‒ Зараз ми розробляємо правила поведінки на території. Хочемо потрошки видавати свій корм, щоб дітки могли таки потішитися, але хліб, яким полюбляють підгодовувати, просимо не приносити».



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: зоопарк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
молодчинка !!! так тримати!!!!
Відповісти
бідні тварини....,жах! і це обласний центр!
де кошти ЄС???
чому прокуратура тут нічого не перевіярє?????
Відповісти
директор, навчіться грамотно говорити!!!
Відповісти
Ну а де ж той грант, що вони виграли???? А транспорт - в зарослях стоять дві швидкі списані, Нива ж була - то в чому справа???
Відповісти
Останні новини
У луцькому зоопарку прогнозують «бебі-бум». ФОТО. ВІДЕО
28 червень, 2013, 12:59