Як лучан у парку навчали історії. ФОТО

Як лучан у парку навчали історії. ФОТО
Біля входу до Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки декілька десятків молодих лучан зібралися, щоб послухати неформальну лекцію Вуличного університету, приурочену дню Конституції України.

Друга лекція Вуличного університету відбулася 28 червня у Луцьку, ‒ пишуть Волинські новини.

Писар Козацького стрілецького братства Олександр Сокур розповів про Конотопську битву, річниця якої припадає на 27 червня, її передумови та наслідки. Йшлося також про роль у битві історичних постатей, пов’язаних з Волинню, зокрема, гетьмана Івана Виговського. Він, як відомо, свого часу працював помічником писаря у Луцькому замку.

Слухачі отримали мапи зі схемою битви. Розповідь Олександра Сокура торкалася також спроб України здобути незалежність. Лектор наголосив, що в історії найважливіші перемоги, здобуті не гарматами, а пером. Зокрема через брак порозуміння, відсутність солідарності та ворожу пропаганду українцям не вдалося скористатися позитивними результатами перемоги у Конотопській битві.

Викладач СНУ імені Лесі Українки Тарас Літковець говорив про Конституцію Пилипа Орлика ‒ один із найстаріших конституційних актів у світі та плани гетьмана-емігранта щодо незалежної України, які так і не були втілені в життя. Також промовець спростував декілька історичних міфів, пов’язаних із цим документом та родиною Пилипа Орлика. Наприклад, найдавнішою конституцією світу насправді є конституція Сан-Марино, а назва паризького аеропорту Орлі не має зв’язку із сином гетьмана, який був французьким генералом. У присутніх виникло багато питань до історика, на які він охоче відповідав.

Наприкінці заходу кожна з присутніх дівчат отримала безкоштовний примірник Конституції України.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як лучан у парку навчали історії. ФОТО
29 червень, 2013, 10:47