Як до Луцька у 1929 році приїздив польський президент. РЕТРОФОТО

Як до Луцька у 1929 році приїздив польський президент. РЕТРОФОТО
Президент Другої Речі Посполитої Ігнацій Мосьціцький приїздив до Луцька у 1929 році.

З представлених світлин, які розміщені в Національному цифровому архіві Польщі, можна побачити, що відвідав він найбільші храми Луцька, поспілкувався з духовенством, був присутнім на масових урочистих заходах, - пише Район.Історія.

З біографії цього польського президента відомо, що був він родом з села Межаново (сучасна територія Білорусі). За освітою був хіміком. Деякий час навчався в Технічному коледжі в Лондоні.

У 1901 році його фірма почала продукувати азотну кислоту методами, які розробив сам Мосьціцький. У 1915—1925 роках керував кафедрою технології великого неорганічного промислу та технічної електрохімії. У 1916 році він організував у Львові Інститут наукових і технічних досліджень під назвою «Мета».

Ігнацій Мосьціцький, до речі, запроектував оригінальний метод переробки нафти. Він був також ректором Львівської політехніки у 1925—1926 навчальних роках.

Саме за його розпорядженням в 1934 році було створено 17 червня табір (як місце позасудового інтернування супротивників керівного режиму) в Березі-Картузькій (сьогодні в Білорусі). Табір відкрили в приміщеннях колишнього картезіанського монастиря.

На світлинах, перебування президента в Луцьку, можемо впізнати сучасний Свято-Троїцький собор, лютеранську кірху, костел Петра і Павла, єврейську синагогу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як до Луцька у 1929 році приїздив польський президент. РЕТРОФОТО
07 липень, 2020, 20:42