VoIP-шлюз - економим на телефоні*

VoIP-шлюз - економим на телефоні*
Щоб передавати звук через інтернет, використовують VoIP-шлюз. Він з'єднує те, що без нього, безпосередньо, з'єднати неможливо: аналоговий сигнал і цифрову мережу. До пристрою підключаються телефони або ціла телефонна станція, а він з'єднується з IP-мережею. Має власний:

• сервер з протоколом DHCP для автоматичного отримання IP адрес;
• блок безпеки;
• маршрутизатор;
• програмне забезпечення.

Розібратися в нагромадженні англійських абревіатур, пов'язаних з цим пристроєм допоможе маленький словничок.

1. IP - міжмережевий протокол, загальний для всього інтернету, його основа.
2. VoIP - передача голосу і будь-яких аудіо через інтернет.
3. IP-телефонія - телефонні переговори через інтернет.
4. SIP-телефонія один з протоколів VoIP. Найпоширеніший на даний момент.

Для чого застосовується



Зв'язок через звичайні аналогові, тобто провідні, телефони продовжує залишатися затребуваним. Дзвонити всередині міста по таких телефонах дешевше, ніж користуватися стільниковим зв'язком. Але міжміський зв'язок через дротову телефонну мережу дорожчий.

Особливо це відчувають великі офіси. Для них телефонний зв'язок - це відчутна стаття витрат. Щоб поєднати плюси аналогового зв'язку і можливості мережі інтернет, використовують VoIP-шлюз. Крім економічної вигоди, застосування пристрою дозволяє вийти на новий рівень корпоративного зв'язку, дає додаткові можливості.

Як працює

Маршрутизатор ще при наборі номера визначає IP-адресу, куди потрібно передати дані. Одна з програм шлюзу переводить аналоговий звуковий сигнал, наприклад голос абонента, в цифровий формат і передає в інтернет. Відбувається миттєва передача інформації. На цільовій стороні такий же шлюз повертає сигналу аналоговий формат, і абонент чує звук. Пристрої вимагають настройки для роботи з мережею.



Типи

• Аналогові з портами FXO і FXC, підключають АТС і окремий телефон.
• GSM SIP-шлюзи для мобільних телефонів.
• Цифрові - стандарти BRI ISDN, PRI / E1, T1.

Як вибрати

В першу чергу підібрати під потреби свого офісу тип і кількість портів. Якщо телефонів багато, є філії, гарячі лінії, то потрібні потужні варіанти з 24 FXC портами. Для підключення до корпоративного зв'язку дистанційного працівника підійде шлюз з одним портом або GSM-шлюз.

Необхідно звернути увагу на сумісність протоколів АТС і шлюзу. Подивитися, як управляється пристрій: онлайн або через консоль. Для великих компаній краще консоль. За якість зв'язку відповідає DSP-процесор. Його потужність повинна відповідати навантаженню. Якщо потрібно буде підключати факс, шлюз повинен підтримувати стандарт Т.38.

Вигоди

При дзвінку на міжмісто через телефонних операторів вартість хвилини починається від 1 рубля і доходить до 5. При цьому часто пропозиція має ліміт часу або обмеження дальності.
Якщо використовувати VoIP-шлюз, середня швидкість витрати трафіку близько 10 кбіт в секунду. Один мегабайт дозволить спілкуватися на будь-якій відстані більше 15 хвилин. При дзвінках на номери міських АТС, хвилина буде коштувати кілька копійок. Такий зв'язок дешевший в десятки разів.

При зв'язку між налаштованими один на одного шлюзами і безлімітному підключенні інтернету, спілкування стає практично безкоштовним. Такий зв'язок легко налаштувати між відділами одного підприємства в різних містах, країнах. Точно так само в цю систему підключаються надомні працівники.

Обладнання, навіть найдорожче, окупається за 2-3 місяці.

Висновок

Глобалізація економіки викликала зростання кількості підприємств, що мають велику мережу філій. Всі вони відчувають необхідність в якісному і недорогому зв'язку. VoIP-шлюз вирішує цю задачу найкращим чином. З його допомогою можна:

• обмінюватися дзвінками,
• проводити вебінари,
• селекторні наради,
• отримувати звук з відеокамер спостереження.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.