Як у Луцьку святкували Купала. ФОТО

Як у Луцьку святкували Купала. ФОТО
Після заходу сонця, пізно ввечері 6 липня, юнаки і юначки на березі Стиру очищувалися вогнем, плели вінки та шукали свою долю.

Свято Купала відзначали з 6 на 7 липня на центральному пляжі Луцька, що в Центральному парку культури та відпочину імені Лесі Українки. Організували забави громадська організація Національний Альянс. Її керівник Майя Москвич каже, що головною метою дійства є спроба зацікавити молодь у активному дозвіллі та витягнути їх з соціальних мереж на природу.

Більшість присутніх – молодь. Втім традиційна народна забава зацікавила і старше покоління. Впродовж свята дівчата з піснями плели собі вінки, а парубки майстрували «вогняну браму». Саме через неї, очищуючись вогнем, проходили присутні.

Відбулося і традиційне спускання вінків на воду. Згідно з обрядом, парубки по тому стрибали у воду і ловили дівчачі вінки. Юначки, аби отримати свій квітковий головний убір назад, повинні були виконати забаганку парубка. Заспівати, станцювати, абощо.

Сміливців, які пірнули у воду, було шестеро. За їх безпекою слідкували рятувальники. Втім лише одна дівчина зізналася, що саме вона власниця одного зі спійманих вінків.

Під час вечору дівчата та хлопці приготували з зілля опудала Купала та Морени, які опісля спалили на вогнищі. Найбільше захоплення ж викликало стрибання через вогонь. За повір’ям, якщо закохана пара не розірве рук у стрибку, то буде міцною та вірною.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
языческий праздник клёви!
Відповісти
Дівчатка кльові.
Фоткі зачотні.
Сподобалось.
Відповісти
Майя - супер-русалка!!!
Відповісти
Выбрать человеческую жертву иногда не решался даже жрец. Поэтому юноши и девушки прыгали через костер до тех пор, пока кто-нибудь не падал в него. Считалось, что таким образом «боги» избирали себе жертву
Купало(Ярило) – день «узаконенного » блуда. Собственно, это не ново. У многих язычников в ходу были подобные оргии по праздникам. Все же это считалось «жертвой богам».Каким богам? Для православного человека ответ на этот вопрос предельно ясен – демонам. Не вымышленному Яриле, а реальному духу лжи и погибели.
Відповісти
то ваш нік значить "хлопці" -69?то блудліві расєйські гості тут виписують?
Відповісти
Де ви , дядьку, такої херні начитались? Ви там були? Бачили?
Відповісти
Дядько "херні" не начитався. Таке дійсно було. В "давних" "давнинах". Але варто зазначити, що таке святкування відбувалось в одну самих містичних ночей - день літнього сонцестояння. А зараз то так, просто розваги молоді.
Відповісти
а ота дівка з дівкою, що через багаття за руки тримаючись стрибають -рожевенькі?
Відповісти
В Петросяни записався?
Відповісти
жінка..ацстой..
Відповісти
в тебе вже задавняно..
Відповісти
А ти так сильно хотіла і немає кому? Біднесенька
Відповісти
Фото дуже круті!!!! шкода що не змогла приїхати(((
Відповісти