Виробництво чавуну та лиття з нього*

Виробництво чавуну та лиття з нього*
Після того, як людство навчилося обробляти залізо та створювати різні сплави, світ почав розвиватися семимильними кроками, що призвело до технологічного прогресу. Одним з найпопулярніших сплавів заліза є чавун. Він відрізняється невисокою вартістю, міцністю, зносостійкість, тривалим терміном експлуатації, але при цьому чавун є крихким конструкційним матеріалом. Використовують його в багатьох сферах діяльності, особливо часто в промисловій галузі та будівництві.

Для лиття чавуну використовуються спеціальні технології та обладнання. Так, на сайті metalyt.com/proizvodstvo/tehnologiya-i-oborudovanie більш детально розповідається про ці технології, також там ви маєте можливість замовити послугу лиття чавуну. Компанія зробить все швидко та якісно, враховуючи всі вимоги замовника.

Особливості чавуну

Щоб зрозуміти, чому чавун має великий попит, необхідно розібратися в його особливостях і характеристиках:

• практично не піддається корозії;
• витримує високі температури, до 1000° С;
• це досить міцний матеріал з низьким рівнем пластичності, але все ж за допомогою електричних і механічних інструментів він легко піддається обробці;
• у порівнянні з іншими сплавами, лиття чавуну – процес нескладний та не витратний, тобто багато коштів на це не потрібно;
• має свої різновиди, отримати які так само просто, як і звичайний сірий чавун.

Виробництво чавуну

Головним елементом всього процесу виробництва чавуну є доменна піч. Це велике обладнання, висота якого сягає приблизно дев'ятиповерхового будинку. Після того, як в даній печі руда розплавляється, а всі непотрібні домішки видаляються, чавун виливається в спеціальні сталеві форми – виливниці. Після того, як вироби дістається з форми, отримуються невеликі злитки, або чушки. Саме ці чушки використовуються для подальшої перероблення.

Лиття з чавуну

Як вже говорилося, процес лиття чавуну порівняно нескладний. Для цього необхідно слідувати таку алгоритму:

1. Підготувати модель необхідного вироби.
2. Створити форму, в яку буде заливатися чавун.
3. Розплавити чавунні чушки.
4. Відлити розплав у форму.
5. Витягти відлив з форми.
6. Обробити виріб.

Це досить простий алгоритм, де послідовність дій складно переплутати. Особливу увагу варто приділити такого етапу, як створення форми. У сучасному світі існує кілька методів створення моделі виробу та його форми. Кожен з них має свої переваги та недоліки, тому, якщо на заводі не використовується той метод, який би ви хотіли, це не говорить про те, що кінцевий результат вийде поганим.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.