Чому при зварювальних роботах важливо забезпечити якісну вентиляцію?*

Чому при зварювальних роботах важливо забезпечити якісну вентиляцію?*
За даними Інституту хімії Макса Планка, близько 3,3 млн. людей в усьому світі щороку вмирає від тривалого впливу дрібного пилу. За різними оцінками, до 2050 року це число може зрости до 6,6 млн. Зварювальні роботи є одним з найбільш небезпечних процесів з точки зору утворення дрібного пилу. Щоб захистити здоров’я працівників та відповідати сучасним вимогам до підприємства, важливо використовувати надійні пилові вентилятори від https://ukrpromvent.com. Вони дозволяють зварювальникам безпечно працювати в закритих приміщеннях протягом тривалого часу, оскільки виводять назовні основну частину продуктів горіння.

Що знаходиться у димі зварки?

Під час зварювальних робіт виділяється велика кількість оксидів різних металів, серед яких:

• алюміній;
• залізо;
• магній;
• свинець;
• марганець;
• молібден;
• мідь;
• нікель;
• кобальт.

Також виділяються сполуки хрому, фториди, оксид азоту, діоксид азоту, монооксид вуглецю.

Чому це небезпечно?

Протягом години роботи одного зварювальника може виділятися до 70 г диму, або більше 70 кг на рік. Більшість газоподібних речовин – це рештки витратних матеріалів, а все інше припадає на оброблюваний метал. При роботі на вулиці проблема є менш значущою, оскільки дим розсіюється природнім чином. Однак у приміщеннях потрібно приймати додаткові заходи безпеки.

В процесі охолодження пара конденсується, зв’язується з киснем повітря та утворює дуже дрібні частинки. Чим меншими вони є, тим більшу небезпеку становлять. Частинки розміром більше 5 мкм осідають в верхніх дихальних шляхах, а при розмірі 0,1-5 мкм проникають глибоко в легені. Особливо небезпечним в цьому відношенні є шестивалентний хром, частинки якого можуть мати розмір всього 0,01 мкм. Високі концентрації цієї речовини спостерігаються в окремих галузях промисловості, включаючи й зварювальні роботи.
ВООЗ вважає шестивалентний хром високоактивним канцерогеном. Небезпечними для здоров’я є й усі інші перераховані вище речовини. Марганець при високих концентраціях може пошкодити нервову систему та навіть спровокувати хворобу Паркінсона.

Одним з найбільш ефективних рішень для захисту працівників є встановлення витяжної системи вентиляції. Витяжки встановлюються безпосередньо над робочим місцем або біля точки зварювання. В результаті основна частина забруднюючих речовин відводиться від зварювальника до того, як він встигає їх вдихнути. Додатковою перевагою вентиляції є нормалізація температури на робочому місці, оскільки нагріте повітря також своєчасно відводиться на вулицю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чому при зварювальних роботах важливо забезпечити якісну вентиляцію?*
06 червень, 2020, 23:18