У Польщі молилися на могилах вбитих українців. ФОТО

У Польщі молилися на могилах вбитих українців. ФОТО
Громадські діячі, науковці, представники церков екуменічним (себто спільним для усіх християн) молебнем вшанували пам'ять вбитих українців під час Волинської трагедії у колишньому українському селі Сагринь на території сучасної Польщі.

Церемонія пройшла у неділю, 7 липня біля меморіалу вбитих у 1944 році тут українців.

Захід пройшов у рамках громадської ініціативи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та Українського католицького Університету зі Львова.

Нагадаємо, днем раніше, у суботу, 6 липня такий же екуменічний молебень в рамках громадської ініціативи відбувся на кладовищає у селі Павлівка Іваничівського району Волині.

У Сагрині церковною церемонію керував православний владика Люблінсько-Холмський Авель. До слова, за його участі у цьому ж місці щороку у пасхальний тиждень відбуваються скорботні урочистості.

Кількадесят українців та поляків помолилися за упокій душ убитих. Головним лейтмотивом акції був заклик до примирення.

«Це сором для обидвох сторін. ...Має прозвучати фраза «Ми просимо вибачення, а ви вибачте нас», - заявив один із ініціаторів заходу, відомий український історик, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак.

Участь у заході взяли й проректор УКУ Мирослав Маринович, екс-депутат польського сейму, член головної ради Об'єднання українців у Польщі Мирослав Чех, депутат Європарламенту Павел Коваль, декан історичного факультету СНУ імені Лесі Українки Анатолій Шваб, Генеральний консул України у Любліні Іван Грицак, низка українських і польських громадських діячів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині – нова газета
09 липень, 2013, 08:14
У Польщі молилися на могилах вбитих українців. ФОТО
09 липень, 2013, 07:25