У Луцьку буде виставка про Волинську трагедію

У Луцьку буде виставка про Волинську трагедію
У Волинському краєзнавчому музеї відкриють виставку документів про Волинську трагедію, які зберігаються в фондах Волинського краєзнавчого музею, Державного архіву Волинської області, Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина».

Виставка приурочена 70-им роковинам польсько-українського протистояння на Волині у роки Другої Світової війни, - повідомили у відділ науково-освітньої роботи краєзнавчого музею.

На виставці мовою музейних експонатів: фотографій, документів, книг, свідчень очевидців, листівок, газетних публікацій подається інформація про непрості сторінки спільної історії українського та польського народів у вирі Другої Світової війни, передвоєнних та післявоєнних років.

Особлива увага звернена на події 11 липня 2003 року на Волині, коли Президент Республіки Польща Олександр Квасневський та Президент України Леонід Кучма були присутні на Волині у селі Павлівка Іваничівського району, де було відкрито пам’ятник українсько-польського примирення «ПАМ’ЯТЬ - СКОРБОТА – ЄДНАННЯ» та проголошено примирення відносно подій 1943 року на міждержавному рівні.

Протягом багатьох років триває процес дослідження цієї теми науковцями України та Польщі. На виставці представлено доробок істориків: книги, матеріали конференцій, газетні статті. Зокрема, цінними є спогади зібрані молодими науковцями у експедиціях про людей, які під час збройного конфлікту врятували життя як з польської так і з української сторін, а це понад 400 прізвищ.

Виставка завершується матеріалами про останні офіційні події, пов’язані з Волинською трагедією, зокрема візит Президента України Віктора Януковича до Республіки Польща 3 липня 2013 року, намір підписати спільну заяву з нагоди 70-річчя Волинської трагедії, про громадську акцію польсько-українського примирення 6-7 липня 2013 року, ініційовану Українським католицьким університетом та Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки, інші заходи.

Сьогодні Україна і Польща є незалежними державами, які будують свої відносини на принципах толерантності, миру і взаєморозуміння. Уряди, і народи цих країн зацікавлені в подальшому розвитку добросусідських відносин.

Відкриття експозиції - 10 липня о 15:00.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лише за 6 днів, з 10 по 15 липня 1943 року, загони УПА, дислоковані на Волині, провели близько 300 акцій в 100 селах, вбивши більше 12 тисяч поляків. Їх заганяли в костели і спалювали живцем. Шеф служби безпеці ОУН Микола Лебідь, інструктуючи головорізів, віщав: "Нас не цікавлять цифри, не йдеться про десятку або сто тисяч, а про всіх поляків до єдиного - від людей похилого віку до дітей. Раз і назавжди треба позбавити нашу землю від цього охвістя".
Відповісти
зроби посилання на документи, а такі фальшивки і раніше писалися комунописаками
Відповісти
Panie Sawa, zal szto takich ludzi jak Pan tak mało u was , djakuju za prawdu !!!!!
Відповісти
Таких, як ти, козаки на палю саджали,наволоч клята! Спочатку почитай скільки сіл і їхніх мешканців ляхи знищили, а потім гавкай, пес скажений.
Відповісти
pocałować go w dupę, cholerny polak!!!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку буде виставка про Волинську трагедію
09 липень, 2013, 19:00