На «Бандерштаті» чекають до п’яти тисяч людей

На «Бандерштаті» чекають до п’яти тисяч людей
Організатори фестивалю «Бандерштат» сподіваються, що цьогоріч патріотичне дійство відвідає щонайменше чотири тисячі людей.

Про це йшлося під час прес-конференції оргкомітету фестивалю 9 липня у ВолиньМедіа.

Керівник оргкомітету фестивалю, депутат Волинської обласної ради Ігор Гузь розповів: хоча минулого року захід відвідало менше людей, ніж очікували організатори, цьогоріч же сподіваються, що на «Бандерштат» прийде чотири-п’ять тисяч людей.

Гузь каже, що бюджет фестивалю сягає кількох сотень тисяч гривень. Скільки саме – не каже.

«У даний момент ми ще шукаємо кошти. Готові прийняти будь-яку допомогу. Деякі спонсори дають кошти, але просять не називати їхніх імен. Є й таке. Можливо, побоюючись якогось тиску», – зазначив він.

«До речі, минулоріч ми провели фестиваль у найбільший мінус за всі роки його існування. При тому всьому, що фестиваль був найкраще організований. Довелося закладати свої збереження», – зізнався голова оргкомітету.

Нарікає Ігор Гузь і на позицію обласної влади. Мовляв, Волинська облрада проголосувала за 50 тисяч гривень, які мали виділити на «Бандерштат», але цих грошей фестивалю не дають за вказівкою губернатора Бориса Клімчука.

Натомість міська влада підтримує фестиваль організаційно і фінансово, зауважив виконавчий директор фестивалю, депутат Луцької міської ради Павло Данильчук. Так, з міської казни на фест виділили 65 тисяч гривень, а перший заступник міського голови Луцька Святослав Кравчук особисто опікується фестивалем.

«На жаль, мало спонсорів хочуть допомагати такому ідеологічному фестивалю. Тим паче багато молоді вибирає фести, де у них не буде проблем із алкоголем. А у нас, як відомо, алкоголь категорично заборонений», – додав він.

За словами Ігоря Гузя, територія іподрому в Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки – найідеальніше місце для проведення дійства, адже сюди легко дістатися, вона обгороджена, а наметове містечко для відвідувачів фестивалю облаштовується, ніби у лісових умовах. Це все, каже Гузь, великий плюс.

Минулого року «Бандерштат» вперше відбувався впродовж трьох днів. Цьогоріч же фестиваль вирішили проводити тільки у суботу і неділю, 3-4 серпня.

«Ми проаналізували і вирішили, що за два дні можна цілком втілити програму», – пояснив він.

Раніше «Бандерштат» називали фестивалем українського духу, а от тепер він іменується як фестиваль українського опору.

«Український дух, ми гадаємо, утверджений за шість років. В Україні є багато фестів, у яких головною є музична складова. Наш фестиваль, окрім музичної складової, робить наголос і на спілкуванні з активними у суспільстві людьми, з політичними, громадськими, релігійними діячами, музикантами», – пояснив Ігор Гузь.

Музична сцена фесту вже повністю сформована, а невдовзі стане відомо, хто читатиме на «Бандерштаті» гутірки. Цілком можливо, що в Луцьк поспілкуватися із патріотичною молоддю приїде Юрій Луценко.

«Опір – це готовність захищати інтереси своєї держави з огляду на ситуацію наступу на демократичні цінності й перешкоджання національному розвитку», – додав він.

А виконавчий директор заходу Павло Данильчук додає: ніхто не закликатиме молодь брати до рук зброю.

«Опір – це не тільки політична боротьба. Ми хочемо, щоб українці опиралися тому інформаційному простору, який нам нав’язують, опиратися русифікації», – пояснив він.

«Бандерштат за ці роки став певною фішкою Луцька, як і «Ніч в Луцькому замку». Але прикметно, що відвідувачі фесту – це переважно туристи з інших міст», – зауважив Павло Данильчук.

До слова, організатори запланували трансляцію фестивалю он-лайн, але не тільки музичної сцени, а й гутірок. Крім того, планують забезпечити безплатний Wi-Fi.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
наївний.скажемо Ні цьому шабашу
Відповісти
Останні новини
На «Бандерштаті» чекають до п’яти тисяч людей
09 липень, 2013, 13:45