Волинська трагедія «розколола» Сейм Польщі

Волинська трагедія «розколола» Сейм Польщі
У польському Сеймі депутати не можуть визначатися із заявою щодо Волинської трагедії.

Правляча партія Польщі "Громадянська платформа" (РО) виступає проти називання тих подій "геноцидом" та встановлення 11 липня Днем пам'яті жертв, - пише ТСН.

Про це свідчать виступи представників партії під час дискусії на цю тему. Представники РО, яка представлена у Сеймі 206 з 460 депутатів, переконували, що "етнічна чистка з ознаками геноциду" краще відтворює сутність тих трагічних подій, ніж саме слово "геноцид".

Політики також закликали депутатів взяти до уваги можливу негативну реакцію на заяву в Україні. Позицію РО підтримав "Рух Палікота", який має 36 депутатів у Сеймі, та представник якого закликав більше концентруватися на майбутніх стосунках з Україною, ніж на минулому.

У свою чергу, називати Волинську трагедію "геноцидом" пропонують у найбільшій опозиційній партії "Закон та справедливість" (PiS), Польській селянській партії, яка входить в урядову коаліцію, опозиційних "Союз лівих демократів" (SLD) та "Солідарна Польща" (SP).

Вони також закликали встановити 11 липня Днем пам'яті жертв Волинської трагедії та мучеництва кресов'ян.

Натомість Роберт Тишкевич з РО заявив, що такий день де-факто був би днем пам'яті польських жертв з рук українців.

"Цей злочин заслуговує на день пам'яті, але видається, що має бути така послідовність: спочатку треба встановити день пам'яті жертв гітлеризму 1 вересня, а 17 вересня - як день жертв радянського системи, і тоді наступні річниці", - сказав він.

Нагадаємо, Сейм Польщі планує проголосувати за заяву в справі 70-ої річниці Волинської трагедії 12 липня. Зокрема, депутати наполягають на визнанні тих подій "геноцидом" та встановлення 11 липнем, яке вважається у Польщі апогеєм тих подій, Днем пам'яті жертв Волинської трагедії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
цікаво, коли вони роблять такі заяви, чи думають про українські жертви тих подій, чи українці - то не жертви?..
Відповісти
До втручання Саліна поляки і українці жили дружно.Потім прийшли сабуровці і стали вчиняти провокації. У селі моїх рідних була україно-польська охорона. Люди чергували і давали знати іншим при насуванні небезпеки. Поляки переховували українців, а українці поляків.
Відповісти
Поляки мали б зрозуміти, що УПА для українців — це значно більше, ніж польсько-український конфлікт конфлікт. Це історія, яка засвідчує їхню здатність чинити спротив злу навіть у найбільш несприятливих умовах. Це їх реванш за мовчазну смерть мільйонів у страшні тридцяті. Це легендарне покоління нескорених, яке піднялося на боротьбу проти нацистської окупації і не склало зброї ще десять років у протистоянні зі сталінським тоталітаризмом. Це сотні яскравих прикладів самопожертви молодих юнаків та дівчат, пам'ять про яких збереглася в народних піснях, потай співаних навіть у радянські часи.
Відповісти
Wołyn pamiętamy !!!!
Відповісти
пшеків.
Відповісти
лише сторінка.пацифікація.а таких сторінок..поляк без памяті?http://www.territoryterror.org.ua/uk/archive/photo-archive/periods/?ci_themeid=133
Відповісти
волинь памятає.http://www.territoryterror.org.ua/uk/archive/photo-archive/photo/?pictureid=515
Відповісти
памятає.http://avr.org.ua/index.php/News/29/
Відповісти
нєрвно курить в стороні ! Оце так кідалово ! За що ж йому той ордєн дали? тепер цей ордєн для нього як каїнова печатка ! ))
Відповісти
Останні новини
Волинська трагедія «розколола» Сейм Польщі
11 липень, 2013, 09:59