На Волині хочуть знести зупинку з авторською мозаїкою

На Волині хочуть знести зупинку з авторською мозаїкою
У рамках ремонту дороги з Луцька на Любешів у Волинській області планують знести автобусні зупинки в селі Сокиричі.

Про це йдеться у повідомленні Ківерцівської міської ради. Одна з зупинок прикрашена авторською мозаїкою Віктора Шингура, пише Перший з посиланням на Хмарочос.

Замітка про зупинку з мозаїкою Шингура є на порталі монументально-декоративного мистецтва України Soviet Mosaics in Ukraine, що займається дослідженням, захистом і популяризацією радянської монументальної спадщини

Місцева мешканка Олена Лашкова писала листи в місцеве управління архітектури, управління культури, Волинську облдержадміністрацію, але письмових відповідей від представників влади не отримала.

Чиновник з управління архітектури телефоном повідомив, що рішення про знесення зупинки – у компетенції Служби автомобільних доріг. Причиною знесення чиновники назвали «козирьок» над зупинками, в який «можуть в’їхати автобуси».

«Я не розумію, як туди можна врізатися. Адже перед зупинкою не дорога, а більше метра простору для посадки і висадки пасажарів, – дивується відповіді Олена Лашкова.

За словами представника Служби автомобільних доріг, зупинки розвалюються, потребують ремонту, а дорогу підняли на 30 сантиметрів, і відтепер на зупинку важко буде заходити.

Художник Віктор Шингур (1939-2008) жив і працював у Луцьку з 1964 до 1986 років. Здебільшого він займався монументально-декоративним мистецтвом. Віктор Шингур зробив багато настінних розписів в екстер’єрах та інтер’єрах громадських споруд Волині, мозаїчних та керамічних панно, рельєфів тощо.

Дві монументальні роботи майстра в Луцьку вже знищили – розпис у приміщенні колишнього Будинку науки і техніки (зараз там магазин вживаного одягу) і монументальне панно у кінотеатрі «Промінь» (знищили під час його реконструкції).

Монументальне оздоблення зупинки в Сокричах Віктор Шинкур здійснив у 1977 році.

Відомий луцький дизайнер Левко Давидюк прокоментував цю ситуацію на своїй сторінці у фейсбуці:

«Мабуть хочуть бляшанку встановити. А можна було б зберегти дві стіни з мозаїчним панно, відкрити передню сторону для кращої оглядовості і реконструювати дах. Але ж простіше знести, ніж модернізувати зберігші цінні елементи», – написав дизайнер.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
По тому яка вона загиджена відразу стає зрозуміло як за неї дбають і бережуть!!!
Ахтівісти де ви були раніше? Чи тільки поради в фб давати вмієте, чи коли діло до зносу йде то ви активізуєтесь?
А до того вам жодного діла не має що воно в занедбаному стані.
Як було (з крайнього) з офіцерськими банями в Луцьку. Була руїна а коли вже її майже знесли то так звані Ахтівісти спохватились, чому раніше нічого не робили що б її реставрували, так і з тою зупинкою...
Відповісти
Останні новини
Меблі з нержавіючої сталі*
05 вересень, 2020, 12:22
На Волині хочуть знести зупинку з авторською мозаїкою
05 вересень, 2020, 11:51