Чорничний бізнес на Волині іде «в тінь»?

Чорничний бізнес на Волині іде «в тінь»?
Волиняни, які збирають та продають чорниці, стали рідше здавати продукцію заготівельникам, натомість продають її на ринках.

Як відомо, "чорничний" хліб важко дістається. Цілий день на ногах, комашня очі в буквальному сенсі виїдає. Та поліські люди до цього звикли. Особливо охоче йдуть на ягоди школярі, - пишуть Відомості.UA.

"Майже кожного дня ходжу по ягоду. За день можна до 10 кіло назбирати. Ягода в лісі є. От тільки здавати її цього року невигідно. Приймають по 12 гривень за кілограм. Краще я у Луцьк на базар вивезу. Тут кіло можна за 20 виторгувати. Мрію комп’ютер купити", — розповів семикласник із села Грем’яче Ківерцівського району Дмитро.

Продавці чорниць на луцьких ринках усі в один голос говорять про врожайний рік чорниці, але на великі заробітки не розраховують.

"Хіба то ціна — 10–12 гривень за кілограм, які дають заготівельники? Це насмішка. Ви попробуйте попоходити у лісі та назбирати тієї чорниці! А з кожним роком вона стає все дешевшою. Два роки тому приймали заготівельники по 25 гривень, торік — по 17. Цього ж року плакати хочеться. Адже в Луцьк не навозишся. На базарі півдня треба простояти, щоб по стакану кошик розпродати. Але ж не за безцінь віддавати! Стільки було надій на сезон. А тепер бачу: аби вистачило дітей до школи зібрати. Їх у мене четверо", — каже продавчиня з Луцького району Оксана.

Суттєво поповнити казну від заготівлі лісової продукції планували місцеві бюджети. Торік, наприклад, місцеві скарбниці за підсумками ягідно-грибного сезону поповнилися на 9 мільйонів 600 тисяч гривень. Цього року "замахнулися" на цифру понад 10 мільйонів. Тим більше, що лімітів на заготівлю лісової продукції видається все більше.

"Минулого року в підвідомчих управлінню лісового господарства лісах було заготовлено 1 тисячу 909 тонн чорниці. Цьогоріч ліміт заготівлі ягід чорниці лише по нашому управлінні становить 2 тисячі 796 тонн, а всього цього року доведено лімітів на збір чорниці обсягом 4 тисячі 873 тонни", — зазначив заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Шеремета.

Але не так сталося, як гадалося. За інформацією інформаційно-комунікаційного сектора Головного управління Міндоходів у Волинській області, на 7 липня 2013 року чорниці заготовлено майже втричі менше, ніж торік, а це 359,7 тонни проти 1115,5 тонни минулого року. Відповідно, бюджети отримали менше грошей. Зокрема, податків із доходів із фізичних осіб зібрано лише 748 тисяч 982 гривні проти 2 мільйонів 897 тисяч у 2012 році. Більше надійшло лише збору за спецвикористання лісових ресурсів у період заготівлі — 668,6 тисячі гривень проти 612,1 тисячі минулого року.

Спеціалісти пояснюють ситуацію просто: через дешеву ціну громадяни не несуть ягоду заготівельникам. А саме вони і платять податки.

"Ми цілою сім’єю тяжко працюємо не для чийогось збагачення. За таку ціну, як дають цього року, хай самі йдуть до лісу. Маю вдома великі морозильні камери, туди і кладемо чорницю. Восени здамо її вдвічі дорожче. Чим гірші за тих, хто покупляв великі морозильні камери, задешево скуповує чорницю у нас, а потім продає у декілька разів дорожче за кордон?", — розповіла збиральниця ягід із Любомльського району.

А хто не має морозильних камер, як ми вже говорили, воліє продавати чорницю самостійно на ринках міст. І тут постає головне питання: наскільки безпечно купувати ягоду? Адже відомо, що у попередні роки траплялися випадки, коли у чорниці була перевищена доза радіації.

Завідувачка державної лабораторії ветсанекспертизи на Центральному ринку Луцька Тетяна Зарубайко розповіла, що вся продукція, яка продається на території ринку, перевіряється, після дослідження на руки видається експертний висновок.

"Покупець, перш ніж купити чорницю, має попрохати продавця показати йому наш висновок. Наразі чорниць із перевищеним вмістом радіації ми не виявляли. Вся перевірена нами продукція була в нормі Можливо, тому, що на ринок люди возять ягоду в основному з Луцького, Ківерцівського та Рожищенського районів", — зазначила Тетяна Василівна.

Фахівець особливо наголосила, що за якість продукції, яка продається поза межами ринку, ніхто відповідальності не несе.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хоч можливо для декого 3-4 грн. за стакан чорниць і багато, але і назбирати тих ягід ой-як нелегко: комахи, кліщі, статично зігнуте положення тіла тощо.
Відповісти
іДЕ В ТІНЬ.. НІ НЕ ФІГА.. Вам, чинушам не вкарман капає, а людям на пряму від збирачів, і оминає вАШІ кишені...
Відповісти
По 3,5 за стакан покупал последний раз в субботу. Думаю, что завтра ее на базаре уже не будет.
Відповісти