Наслідки незаконного облаштування вхідної групи*

Наслідки незаконного облаштування вхідної групи*
Закон дозволяє облаштувати окремий вхід в житловому будинку, однак лише з дотриманням певних правил. Головне з них – потрібно перевести приміщення в нежитловий фонд. Тому вхідна група облаштовується зазвичай у квартирах, перетворених на офіси, перукарні, продуктові магазини тощо. Найкраще виконати узгодження ще до початку будівельних робіт. Якщо ж ви не встигли це зробити, завжди можна звернутися за допомогою до професіоналів – https://anc-project.com/oformlenie-vhodnoj-gruppy.html. Потрібно отримати дозвільні документи якомога швидше – це дозволить уникнути багатьох проблем з контролюючими органами.

Відповідальність перед законом

Будь-які будівельні роботи, проведені без узгодження, вважаються незаконними. Власнику вхідної групи доведеться заплатити штраф, коли представники влади виявлять порушення. Часто це трапляється після скарг сусідів, звернень представників ОСББ.

Якщо ж зведення входу призвело до травмування чи загибелі людини, власник може зіткнутися навіть з кримінальною відповідальності. Наприклад, прибудова обвалилася і в результаті постраждали люди.

Збитки

Якщо справа дійде до суду, штрафом власник входу не відбудеться. Йому також доведеться за власний кошт усунути порушення. Іншими словами – знести прибудову, закрити дірку в стіні й взагалі повернути будівлю до початкового стану. В такому разі доведеться витрачати гроші двічі – спочатку на облаштування вхідної групи, а потім ще й на її знесення. Сума може бути значною. Є й непрямі збитки. Наприклад, власник нерухомості розраховував відкрити заклад торгівлі чи надання послуг, а через знесення старт бізнесу доведеться відкласти. Сам факт судової тяганини негативно впливає на репутацію підприємства, особливо в очах жителів будинку.

Обмежена власність

Незаконна прибудова не дозволяє повноцінно розпоряджатися майном. Приміщення не можна продати чи здати в оренду за правилами. Обов’язковою умовою для підписання договору продажу є пред’явлення покупцеві дозвільних документів на індивідуальний вхід. Таку нерухомість не приймають в заставу банки, її не можна передати спадкоємцям.

Що робити?

Не турбуйтеся – до суду, штрафу та знесення прибудови справа доходить рідко. Зазвичай усе вдається залагодити мирно. Якщо вирішенням питання займаються професіонали, ви отримаєте документи швидко та просто. Така легалізація робить будівництво законним, дозволяє вам повноцінно користуватися нерухомістю та не мати ніяких проблем з контролюючими органами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.