Митрополит Володимир перечить Священному синоду

Митрополит Володимир перечить Священному синоду
Глава Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир (Сабодан) залишив за собою право керувати столичною єпархією і під час хвороби – тим самим глава УПЦ пішов проти рішення Священного синоду про його тимчасову «відставку».

Про це інформує Gazeta.ua з посилання на Комерсант-Україна.

Оголошуючи про свій намір, митрополит Володимир тим самим виступив проти рішення Священного синоду, який ухвалив, що до одужання предстоятеля керувати Київською кафедрою буде намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь).

«Залишаю за собою право керувати Київською кафедрою», - йдеться в листі митрополита.

Рішення глави УПЦ МП свідчить про боротьбу всередині церкви, вважають в Українській православній церкві Київського патріархату. У самому листі першоієрарх відкрито визнає наявність в церкві «розколів і протистоянь», зазначаючи, що «на жаль, до всіх незгод додаються внутрішні чвари».

Лист митрополита став його першою публічною реакцією на рішення, прийняті в кінці січня Священним синодом.

Нагадаємо, тоді було вирішено скасувати раніше створену комісію з трьох архієреїв, яка під час хвороби митрополита колегіально керувала Київською єпархією, і передати цю функцію в одноосібне ведення митрополита Павла.

Опитані експерти висловили впевненість у тому, що таким чином низка архієреїв УПЦ МП прагнуть усунути від управління церквою митрополита Володимира і його близьке оточення.

Прес-секретар першоієрарха протоієрей Георгій Коваленко 7 лютого з обережністю коментував лист митрополита.

«Нічого особливого не сталося, старшим вікарієм митрополит Володимир залишив Павла, а не призначив іншу людину. Просто митрополит нагадує, що Київською кафедрою керує саме він», - сказав протоієрей Георгій Коваленко.

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ КП) вчора більш відверто коментували те, що відбувається в УПЦ МП.

«Митрополит Володимир 20 років зберігав єдність церкви та її незалежність від Москви. Він бачить, що деякі завзяті митрополити хочуть усе це зруйнувати, і намагається не допустити такого розвитку подій», - заявив архієпископ Євстратій.

Керівник відділу України Інституту країн СНД Кирило Фролов засумнівався в авторстві листа і сказав, що «лист в особистих цілях підготував архієпископ Олександр (особистий секретар глави УПЦ МП) без відома митрополита». На що Олександр відповів: «Митрополит Володимир всі рішення приймає сам. Цей лист був підписаний ним у лікарняній палаті при свідках, а подібні заяви і звинувачення переходять всі рамки пристойності», - сказав архієпископ Олександр.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: церква, УПЦ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.