9 лютого на Волині: гортаючи календар

9 лютого на Волині: гортаючи календар
Сьогодні святкує день народження заслужена артистка Україна, акторка Волинського академічного музично-драматичного театру Людмила Дяченко.

Іменинником 9 лютого є Іван.

Вітаємо усіх волинян, у яких сьогоднішній день святковий, бажаємо здоров’я, радості від життя та достатку.

Також 9 лютого – Міжнародний день стоматолога. Тож вітаємо людей цієї професії, зичимо їм успіхів у їхній роботі.

Цього дня 1881 року в селі Городно Володимир-Волинського повіту (тепер Локачинського району) народилася перша жінка-сенаторка від Волині у Сенаті Речі Посполитої Олена Левчанівська.

Вона ввійшла до Українського парламентського клубу, стала членом Комісії закордонних справ при сенаті. Добре знаючи іноземні мови, виступала на багатьох міжнародних конгресах в Парижі, Празі, Женеві, Подєбрадах. Левчанівська була членом жіночої міжнародної організації «Ліга миру і свободи».

З приходом радянської влади 24 грудня 1939 року Олену Левчанівську арештували. Спочатку тримали в горохівській міліції, потім перевели у Луцьку в’язницю, а далі – на схід. Ймовірно, загинула на засланні в Казахстані.

9 лютого 1936 року народився колишній голова Луцького міськвиконкому, перший секретар Волинської облпрофради Іван Фурів. Будучи на високих посадах, він сприяв спорудженню багатьох великих промислових підприємств на Волині та різноманітних об’єктів соціального призначення. Допомагав у будівництві готелю «Світязь», 33-го та 40-А мікрорайонів Луцька, готелю «Лісова пісня» у Ковелі, організував реконструкцію санаторію «Пролісок».

Помер 29 листопада 2003 року.

9 лютого 2009 року Івану Фуріву у Луцьку на стіні Волинської обласної профспілкової бібліотеки, котра теж носить його ім’я, відкрили меморіальну дошку (на фото).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.