Які види автострахування діють в Україні?*

Які види автострахування діють в Україні?*
Автомобіль є дорогим та функціонально важливим транспортним засобом, пошкодження або втрата якого стане важким ударом для будь-якого власника. Крім того, водій несе певну відповідальність перед усіма учасниками дорожньо-транспортного руху, що також потребує уваги. Саме тому існує така ніша, як автострахування, яка забезпечує відшкодування грошових збитків внаслідок різних негативних факторів, що можуть трапитися з автомобілем та його водієм.

Основні види автострахування в Україні

Страхування автомобільного сегмента можна поділити на 2 базові різновиди згідно об’єкту страхування. Є страхування відповідальності водіїв на дорозі, пов’язане з відшкодуванням збитків, завданих власником полісу іншим учасникам ДТР. А є страхування самого транспортного засобу, що включає відшкодування збитків від різних негативних факторів (стихійні лиха, викрадення, ДТП, вандалізм та ін.).

На прикладі ПрАТ СК «ПЗУ Україна» можна виділити 3 види автострахування в Україні, а саме:

• ОСЦПВ (Автоцивілка) – обов’язкове страхування відповідальності власників ТЗ перед іншими учасниками дорожнього руху;
• КАСКО – страховка транспортних засобів від шкоди, заподіяної внаслідок різноманітних негативних факторів;
• Зелена карта (Green card) – страхування відповідальності водіїв, що виїжджають за кордон на авто.

Перелічені поліси забезпечують фінансовий захист власника автомобіля, а також є перепусткою для виїзду закордон та урегульовує конфліктні ситуації під час ДТП в Україні. Для більш детального розгляду видів послуги страховка автомобіля від ПрАТ СК «ПЗУ Україна» рекомендується пройти за посиланням.

ОСЦПВ

Автоцивілка передбачає страхування не автомобіля, а саме цивільно-правової відповідальності його власника. У випадку ДТП, спричиненого з вини власника полісу ОСЦПВ, страхова компанія бере на себе грошове відшкодування збитків майну/життю/здоров’ю постраждалої третьої сторони у встановлених лімітах.

Стандартні ліміти відшкодування складають:

• при заподіянні шкоди майну – до 130 000 грн. на одну особу;
• при заподіянні шкоди здоров’ю та життю – до 260 000 грн. на одну особу.

Деякі страхові компанії дозволяють збільшити ліміт. Наприклад, ПрАТ СК «ПЗУ Україна» надає послугу добровільного ОСЦПВ з максимальним лімітом до 500 тис. грн. Строк дії полісу довільний (місяць, 3 місяці, півроку, рік, більше року...), але він залежить від типу транспортного засобу та планового ОТК для кожного окремо взятого ТЗ.

КАСКО

Даний вид добровільного автострахування найбільше відповідає назві сегменту. Він єдиний передбачає страхування власне транспортного засобу з відшкодуванням збитків від втрати або пошкодження автомобіля.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.