Синдром нав'язливої мелодії*

Синдром нав'язливої мелодії*
Людський мозок – орган досить складний, загадковий і не завжди зрозумілий, адже вивчений він приблизно на 10%. Це говорить про те, що вчені досі не можуть розібратися, як працюю ті чи інші функції, чому виникають захворювання головного мозку, з'являються деякі синдроми або розлади і як з цим боротися. Наприклад, існує "синдром нав'язливої мелодії". Інтернет-портал Online.ua розповідає про нові досягнення вчених у вивченні цього стану, а також на сайті можна дізнатися актуальні новини України онлайн і світові новини, зануритися в спорт, шоу-бізнес, економіку, політику, нові технології, культуру і багато інших цікавих сфер життя.

Що таке "синдром нав'язливої мелодії"


"Синдромом нав'язливою мелодії" називається стан людини, під час якого в голові заїдає якась музика. Як стверджують вчені, близько 98% людей, незалежно від статі, відчувають його на собі. Шляхом досліджень доведено, що у жінок цей синдром триває довше та більш дратівливо для самої жінки, в той час як чоловіки простіше його переносять.

Ще вчені ставлять акцент на тому, що на пісні зі словами доводиться практично 73,7% всіх мелодій цього синдрому, а ось інструментальні мелодії становлять всього 7,7% застряглих в наших головах.

Як вивчається "синдром нав'язливої мелодії"

Будь-яке вивчення мозку вимагає складних технологій і правильного, часто неординарного підходу. Під час прослуховування музики у людини працюють різні ділянки мозку, кожен з яких обробляє високі або низькі частоти, а вже потім вони зводяться в одну загальну картинку.

Коли музика звучить, досліджувати її вплив на організм просто, але ось, якщо музика грає тільки в нашій голові, такі вивчення вимагають іншого підходу. Для цього використовується метод електрокортікографіі, під час якого електроди, накладені на кору головного мозку, фіксують його активність. Тоді набагато точніше записується активність нейронів у різних ділянках мозку.

Такий позитивний зсув у вивченні "синдрому нав'язливою мелодії" дав вченим перспективу в дослідженні більш складного захворювання – афазії. Афазія – це повна або часткова втрата мови. Під час цього розладу людина прекрасно чує і розуміє почуте, але не може говорити та навіть повторити те, що почула.

Як боротися з "синдромом нав'язливої мелодії"

Метод боротьби з цим стан досить простий – необхідно відразу ж дати мозку інше навантаження, яке буде впливати на робочу пам'ять. Наприклад, це можуть бути кросворди, головоломки, логічні вправи або інші схожі навантаження.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.