Панелі PIR: властивості, застосування, переваги*

Панелі PIR: властивості, застосування, переваги*
Сендвіч-панелі PIR ідеально підходять скрізь, де потрібно отримати хорошу теплоізоляцію. Це матеріал з винятковими властивостями та вигідними експлуатаційними параметрами. Де їх краще використовувати та в чому переваги будівельного матеріалу перед іншими, ми розкажемо в цій статті.

Що таке PIR

Листи PIR також називають поліізоціануратом. Їх головна особливість – наповнення з пінопласту, яке разом із металевою панеллю утворює найкращий на сьогодні теплоізоляційний матеріал. Плити дуже легкі та мають мінімальний коефіцієнт теплопровідності λ = 0,022 Вт/(м·К). Завдяки цьому вони широко використовуються на об’єктах, що потребують утеплення.

Як виготовляються панелі PIR

Виробництво поліуретанових плит за заводі в Польщі починається з підготовки та профілювання листа відповідно до будівельної документації. Потім він покривається спеціальною захисною фольгою. Матеріалами виробництва PIR-плит є пінопласт, синтетична смола й ізоціанат (затверджувач).

Для отримання відповідної структури матеріалу також додаються каталізатори та стабілізатори. Змішування пінних компонентів з повітрям відбувається під тиском близько 150 бар. Отриману таким чином серцевину для панелі з’єднують з листами, проливаючи свіжу суміш. Листи облицювання стикуються з пінопластовим сердечником, після чого готові «сендвічі» ріжуть згідно з необхідними розмірами.

Перед тим як відправитись до складів «Хомстіл Груп» khomsteel.com.ua, офіційного дилера панелей PIR в Україні, кожна плита перевіряється на цілісність швів, розміри й товщину.

Області застосування панелей PIR


Поліуретанові панелі PIR можна використовувати на всіх конструктивних елементах як усередині, так і зовні будівель. Вони особливо підходять для утеплення фундаментів, підлог, терас, дахів (плоских і похилих), стель, фасадів, балконів, сходів, а також внутрішніх і зовнішніх стін. Крім того, їх використовують при будівництві тришарової кладки.

Фізичні якості будівельних плит

У порівнянні з іншими ізоляційними матеріалами, PIR-панелі мають низку беззаперечних переваг. Вони:

• не вбирають воду;
• несприйнятливі до розчинників;
• стійкі до комах, гризунів;
• не горять;
• добре пропускають повітря, що забезпечує гарну вентиляцію.

Показник поглинання води плит – нижче 2 відсотків, завдяки чому вони чудово підходять для підлоги та фундаменту.

Унікальні властивості PIR

Поліуретанові плити забезпечують чудовий захист від низьких і високих температур. Головною відмінною рисою матеріалів є їх низька теплопроникність. Незалежно від погодних умов, листи є ефективним бар’єром, навіть тривалий вплив температури в діапазоні від –50 до + 100 °C не змінює їх ізоляційних характеристик.

Міцні панелі PIR можна використовувати у місцях, що піддаються великим навантаженням, наприклад на фундаментах, у гаражі, під під’їздом, на автостоянках, а також у комунальних будівлях. Вони ідеально підходять для заводів та складів, де навантаження на підлогу може мати значення в кілька тонн.

Низьке поглинання води дозволяє успішно використовувати матеріал у місцях з підвищеною вологістю. Хорошою є і хімічна стійкість матеріалів, що дозволяє використовувати їх при контакті з органічними та неорганічними речовинами без будь-яких пошкоджень ізоляції. Саме тому PIR широко використовуються при будівництві сільськогосподарських об’єктів: ферм, свинарників, корівників.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.