Українці Польщі вимагають скасувати реконструкцію Волинської трагедії

Українці Польщі вимагають скасувати реконструкцію Волинської трагедії
Об'єднання українців, які мешкають в Польщі, обурені планами поляків реконструювати події Волинської трагедії.

Особливо обурює їх те, що реконструкція відбуватиметься на тих землях, де у 1944-47 роках відбулося масове вбивство польських українців поляками, - пише iPress з посиланням на Gazeta Wyborcza.

Як приклад подають село Малковіце, де 17-18 квітня 1945 року відділ Романа Кіселя (псевдо "Сеп") замордував 116 українців.

Недалеко від Радимно є також інші села, де відбувалися масові вбивства українців: Копитники, Скопов, Бахов, Бжузка, Люблінець, Піскоровіце.

"Чи в рамках розкриття правди про польсько-українське минуле українська спільнота повинна організовувати "реконструкції" убивств мешканців тих чи інших місцевостей польськими збройними формуваннями? Куди має привести нас і польську більшість така дорога?" - запитують представники Об'єднання українців в Польщі.

На їхню думку, реконструкція пробуджує негативні емоції, негативні стереотипи щодо українців і вчить молоде покоління поляків ненависті до своїх українських сусідів.

"Не розуміємо мотивів, які спонукали організаторів вшанувати польських жертв цієї чистки на Волині. Убитим потрібна честь, молитва і гідне поховання. Майбутнім поколінням поляків і українців треба зробити все, щоб подібні драми не відбувалися в майбутньому", - написав голова Українського дому в Перемишлі Петро Тима і секретар Зв'язку українців Мирослав Купіч.

"Ще не бачив цього листа. Але рішення про скасування реконструкції приймаю не лише я. Визнаю, що дуже здивований розголосом, який отримала ця реконструкція. Ми хотіли це зробити локально, для себе. І не було намірів ятрити старі рани або підбурювати до ненависті щодо українців. Ми тут живемо в інших реаліях – ми зустрічаємося з собою, розмовляємо, веселимося разом, співпрацюємо. В середу ми розігрували матч з українцями. Наші діти їздять в Україну", - повідомив міський голова Радимна Веслав Пірожек.

"Реконструкція в Радимно відбудеться. Зв'язок українців має право апелювати про скасування. Ми живемо в демократичній країні. А я очікую від них, що вони займуть якусь позицію у справі маршу фашистів, який відбувся цього року у Львові з нагоди 70-ої річниці утворення дивізії СС Галичина і великого пленерного заходу, який супроводжував ці заходи. Святкування профінансувала міська рада Львова", - заявив керівник Перемишльского товариства історичної реконструкції Мирослав Майковський.

Як відомо, 20 липня, поляки знову згадують про Волинські події. Цього разу у невеличкому польському містечку над Сяном Радимно відбудеться товариства історичної реконструкції покажуть "різанину" польського населення на Волині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
реконструювати ТАКЕ можуть тільки придурки
Відповісти
Останні новини
Українці Польщі вимагають скасувати реконструкцію Волинської трагедії
19 липень, 2013, 11:57