У Польщі – скандал через україномовний гурт

У Польщі – скандал через україномовний гурт
Євродепутат від Польщі Януш Войцеховський закликав популярний у Польщі україномовний гурт Enej змінити назву.

На думку політика, нею музиканти прославляють псевдонім одного з провідників Української повстанської армії майора Петра Олійника, який загинув у бою з загоном НКВС у 1946 році, ‒ пише IA ZIK.

Така думка для Польщі не є новою, але на такому високому рівні вона озвучена вперше. Раніше ще один політик Вітольд Гадовський обурився з того, що «двоє українців у Польщі заснували гурт імені військового злочинця, і вся Польща скаче в такт їхньої музики», ‒ йдеться в публікації.

Питання українсько-польських взаємин загострилося через роковини Волинської трагедії. Однак, попри не дуже сприятливий для дискусій на цю тему час, сперечатися з політиком заходився відомий польський журналіст і телеведучий Войцех Мазярський.

На сторінках авторитетного видання Gazeta Wyborcza Мазярський пояснив, що насправді Еней – це популярний в Україні літературний герой із поеми, значення якої для становлення української мови співвідносне зі значенням робіт Яна Кохановського для мови польської.

Політик Гадовський таке пояснення відкидає. «Ці розмови про маловідому українську «Енеїду» не варті й виїденого яйця. Гівнюки, певне, дуже тішаться, коли цілі натовпи скачуть під їхню музику», – зазначив Гадовський.

Мазярський вважає закиди на адресу музикантів обумовлені політичним піаром на темі Волинської трагедії.

«Навіщо вони говорять такі речі? Якби вони були повними кретинами, то б не стали євродепутатом чи головою великого радіо. Усе просто – ними керує звичайний політичний цинізм і надія на те, що темний люд на це купиться», – зазначив журналіст.

Гурт Enej створили Петро і Павло Солодухи в місті Ольштин у 2002 році. Брати – етнічні українці, вихідці з родини, переселеної з рідної землі під час операції «Вісла» після Другої світової війни.

Назвою «Еней» молоді музиканти хотіли підкреслити власний зв’язок із українською традицією та вшанувати знаковий для становлення української літератури та літературної мови твір полтавського письменника Івана Котляревського «Енеїда». Зокрема, наголосити на позитивному образі головного героя поеми – «парубка моторного», який був змушений облишити батьківщину та поринути у захоплюючі мандри на чужині.

Enej використовує традиційні українські мотиви в музиці. Гурт виконує пісні польською та українською мовами. Учасники колективу нерідко виступають у вишиванках або стилізованому під українську вишивку сценічному одязі, а також використовують браслети жовто-синіх кольорів. Протягом 2010-2013 років Enej здобув у Польщі шалену популярність. Гурт виграв чимало місцевих музичних конкурсів, здобував нагороди як кращий колектив року, за кращу пісню року тощо.

Два останні альбоми гурту Folkorabel (2010) і Folkhorod (2012) стали «золотими». Відеокліпи «Енея» збирають по кілька мільйонів переглядів на YouTube.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"...і вся Польща скаче в такт їхньої музики" - какая приятная новость, знай наших)))))
Відповісти
москалі свого добились...
Відповісти
польські політики подуріли
шукають скандал там де його нема
Відповісти
І у Польші є свої "Вадзікі Калесниченки"....
Відповісти
Справді такі дурні чи тільки з вигляду?
Відповісти
ти дурню..чи ти тільки заголовки читаєш..ішаче, тр... пропогандою ганд...
Відповісти
http://www.youtube.com/watch?v=Z1eAXw16xkY
Відповісти
Гурт просто шаленний!дякую за нагоду познайомитись з їх творчістю.Я в заваті від них!насправді їх вклад в україно-польські стосунки складно переоцінити!хлопці своєю музикою зробили в рази більше ніж недолугі депутати з обох боків!:-)
Відповісти
ПОЛЯКИ НІКОЛИ НЕ ЛЮБИЛИ УКРАІНЦІВ А УКРАІНЦІ ЛЯХІВ.ТАК БУЛО ЗАВЖДИ.JAK SWIAT SWIATEM -UKRAINIEC NIGDY NIE BENDZE LIAHU BRATEM.
Відповісти
Вражений музичними композиціями гурту Еней. На жаль в Україні, наприклад в Києві прр нього мало хто знає. Дійсно творчість гурту Еней об'єднує поляків з українцями. В Польщі мало знають про українську музику, а в Україні про польську. Ми пам'ятаємо Марилю Родович з її Колоровими Ярмарками і ще багато чого. Але коли один раз я був на стажуванні У Польщі на одній з вечірок наш водій -поляк дуже гарно заспівав польською мовою Червону руту. Це мене дуже вражає. Я ходив по вечорах до бару попити пива, але впродовж місяця я не почув жодного поганого слова про Українців......
Відповісти
Дякую гурту за пісню "Там біля тополі"Слава Україні!!!
Відповісти
Останні новини
У Польщі – скандал через україномовний гурт
22 липень, 2013, 15:56