Банкіри не хочуть віддавати депозити «за першою вимогою»

Банкіри не хочуть віддавати депозити «за першою вимогою»
Українські банки заявляють, що право населення забирати свої депозити у будь-який момент не дає їм, банкірам, сформувати довгострокові фінансові ресурси, які могли би піти на кредитування підприємницького сектора.

Як повідомляє ТСН, у зв'язку з цим банкіри вважають, що необхідно на законодавчому рівні запровадити чітку диференціацію між терміновими і поточними депозитами та умовами їх обслуговування.

В асоціації Український кредитно-банківський союз переконані, що розвиток малого бізнесу неможливий без надання банками підприємцям доступних довгострокових кредитів.

На сьогодні, стверджують в асоціації, згідно з чинним законодавством (зокрема, ч. 2 ст. 1060 Цивільного кодексу України), за договором банківського вкладу незалежно від його виду (вклад до запитання або строковий вклад) банк зобов'язаний видати депозит або його частину на першу вимогу вкладника. При таких умовах всі залучені банківською системою кошти населення (на 1 січня сягнули 306 мільярдів гривень) по суті є підвішеними коштами. І це нібито позбавляє економіку вкрай необхідного для розвитку довгострокового кредитного ресурсу.

Банкіри впевнені, що видача довгострокових кредитів в умовах, коли всі депозити фактично є поточними, супроводжується високими ризиками.

Як повідомлялося, за 2011 рік населення України поклало на банківські депозити більше 36 мільярдів гривень, що на 13% більше, ніж у 2010 році.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Про що мова? тут по закону немає можливості забрати свій депозит! в тому ж "Західінкомбанку"...
Відповісти
Останні новини
Банкіри не хочуть віддавати депозити «за першою вимогою»
09 лютий, 2012, 15:23