Навіщо забудовникам проводити оцінку впливу на довкілля*

Навіщо забудовникам проводити оцінку впливу на довкілля*
Закон України “Про оцінку впливу на довкілля”, а саме ч.2 та 3 ст.3 відносить сферу будівництва до категорії видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля.

Законом заборонено початок вказаної планової діяльності за відсутності оцінки впливу на довкілля, а також відповідного рішення про проведення такої діяльності.

Процедура ОВД проводиться уповноваженими на це органами за чітко визначеними етапами:

1) подання господарюючим суб”єктом звіту з оцінки впливу на довкілля;
2) громадське обговорення;
3) вивчення компетентними організаціями даних, що фігурують у звіті з оцінки впливу на довкілля, чи іншої інформації, котра надана господарчим суб”єктом, в т.ч.і одержаної від громадських організацій під час громадського обговорення, а також проведення процедури оцінки транскордонного впливу, тощо;
4) вмотивований висновок уповноваженого органу з оцінки впливу на довкілля, що прийнятий за результатами аналізу, що передбачений пунктом 3 цієї частини;
5) взяття до уваги висновку з оцінки впливу на довкілля у прийнятті рішення про провадження планованої діяльності.

В Законі передбачено ще один етап, що є передумовою для складання суб”єктом звіту з ОВД. Це формування об”ємів досліджень та деталізація даних в звіті з оцінки впливу на довкілля (ч. 7-10 ст.5 Закону). Він вказує на об”єкти і глибину їх досліджень у звіті з ОВД. Саме на цій стадії залучається громадськість.

Закон містить перелік механізмів, що покликані забезпечити громадським організаціям всіх документів, долучених до процедури оцінки впливу на довкілля.

Нова, прописана в Законі процедура ОВД, передбачає що у забудовника до того, як починає здійснювати свій проект, також є можливість провести громадські слухання. Колись вони були на совісті власника проекту. Відбувалися непрозорі громадські слухання.

По проходженні всіх етапів цієї процедури видається висновок з оцінки впливу на довкілля та рішення про провадження планованої діяльності.

Висновок з ОВД – є дозвільним документом, що обґрунтовує неможливість проведення планованої діяльності або дозволяє її та обгрунтовує екологічні умови її здійснення (частина 1 статті 9 Закону).

Зокрема – це дозвіл на проведення будівельних робіт, що надається органами Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Всебічну кваліфіковану допомогу у підготовці і проходженні процедури ОВД і отримання висновку нададуть вам спеціалісти компанії SEC ECOLOGY, зроблять її максимально короткою і при цьому найменш затратною.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: довкілля
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Навіщо забудовникам проводити оцінку впливу на довкілля*
28 вересень, 2020, 10:13