Як вибрати коннектори RJ45 та ізолюючі ковпачки до них*

 Як вибрати коннектори RJ45 та ізолюючі ковпачки до них*
Часи ручної скрутки, пайки проводів, так само, як і обмотка місць з'єднання традиційної ізоляційною стрічкою давно в минулому. Для полегшення, надійності, безпеки, міцності та естетики монтажу структурованих кабельних мереж використовуються якісні коннектори.

Коннектор (з'єднувач) - компактний ергономічний і безпечний пристрій, що використовується для підключення обладнання в мережах різних типів. Коннектори необхідні при монтажі комп'ютерних, телефонних мереж, систем безпеки. На сьогодні найбільш затребуваним і популярним у користувачів можна вважати коннектор RJ45, що не дивно, так як сфера його використання - монтаж структурованих комп'ютерних мереж, якими, як відомо, обплутаний весь світ.

Коннектор 45 - компактний пластиковий корпус з вбудованими всередині ніжками-контактами. Контактів всього 8, саме тому офіційне позначення коннектора RJ45-8P8C. Тобто в ньому 8 позицій і 8 контактів. Класичний кабель кручена пара складається з восьми попарно скручених провідників. Кожна пара-коннектор формує магістральні зв'язки або комутаційний патч-код, які з'єднують точки, що знаходяться на відстані один від одного.

Для використання коннектора жили кабелю слід акуратно відокремити, кожну вставити в окрему клітинку коннектора відповідно до схеми. Після цього крімпером або монтажними щипцями затиснути провідники, тим самим забезпечивши надійний контакт між коннектором і кабелем.

Обжимка витої пари коннектором - найважливіший етап монтажних робіт, в разі неправильного обтиску контакт або не відбудеться, або буде слабким, а коннектор вийде з ладу, доведеться замінити його новим (двічі використовувати один і той же коннектор не рекомендується). Тому, якщо у вас немає досвіду подібної роботи і відповідного професійного інструментарію, то краще запросити фахівця, який професійно, швидко і якісно зробить необхідний монтаж.

Тонкощі обтискача коннектора


Якщо ви все-таки вирішили самостійно провести роботи, слід враховувати деякі тонкощі роботи з коннекторами. Існує два стандарти обтиску витої пари, які безпосередньо залежать від типу з'єднання. Для підключення патч-коду безпосередньо до робочого місця, на якому встановлено комп'ютер, слід використовувати прямий кабель і, відповідно, прямий обтиск. При з'єднанні, наприклад, двох і більше комп'ютерів в єдину мережу необхідно застосовувати перехресний обтиск. При перехресному обтиску жили витої пари закріплюються в коннекторах інверсно, інакше - в дзеркальному відображенні.

Незалежно від того, прямий або інверсний обтиск застосовується, після монтажу коннектора необхідно спеціальним обладнанням протестувати кабель на кількість струму для визначення правильності з'єднання, виявлення можливих розривів або замикання мережі.

При виборі коннектора слід точно визначитися з його типом, розуміти, чи потрібно вам екранування, чи є необхідність ізолюючого коннектора. Від його категорії залежить максимальна частота роботи самого коннектора і мережі, змонтованої при його допомоги, а також швидкість передачі даних по мережі.

Для забезпечення стабільності і швидкості роботи мережі малих і середніх розмірів підійдуть коннектори категорії 5Е (швидкість передачі даних до 1.000 мегабіт в секунду). Для систем більш масштабних, наприклад виробничих, банківських і т. Д., Слід звернути увагу на більш потужні коннектори категорії 6, які передають дані зі швидкістю 10 Гбіт в секунду.

Для захисту з'єднання кабелю і штекера від вологи, пилу і можливих механічних пошкоджень, в тому числі перетирання і застрягання, рекомендується використовувати спеціальні ізолюючі ковпачки для коннектора RJ45. Ковпачки також випускаються двох типів - поверхневі (розбірні) і корпусні. Перші надягають безпосередньо на коннектор, щільно надійно закриваючи його з двох сторін, другі вставляються безпосередньо в корпус коннектора. Ковпачки випускаються в різному кольорі, що забезпечує зручність роботи фахівців, які обслуговують мережі.

Ще раз хочеться підкреслити, що роботу по монтажу структурованих кабельних мереж краще довірити професіоналу, який правильно підбере потрібний кабель, відповідні коннектори і ізолюючі ковпачки до них.

Купити коннектори RJ-45 з доставкою по Києву та Україні можна на сайті інтернет-магазину ipshop.com.ua.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.