В Україні хочуть скасувати перенесення робочих днів через свята

В Україні хочуть скасувати перенесення робочих днів через свята
Група народних депутатів від Слуги народу зареєструвала законопроєкт про заборону перенесення робочих днів через свята.

Як повідомляється на сайті парламенту, законопроєкт № 4597 передали на розгляд профільного комітету 18 січня, - пише НВ.

Кабінет міністрів щороку видає розпорядження про перенесення робочих днів, які слідують за святковими або неробочими днями, визначеними ст. 73 Кодексу законів про працю України.

У пояснювальній записці до документа сказано, що надмірне перенесення робочих днів знижує продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами і «формує негативну репутацію» бізнес-потенціалу України у світі. За словами ініціаторів законопроєкту, перенесення вихідних — «типова радянська традиція», і в таких країнах, як Польща, Чехія, Литва, Франція, Німеччина, Данія, Нідерланди і США, її немає.

«… Перенесення робочих днів призводить до шестиденного робочого тижня, іноді - двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника. Водночас перенесення робочих днів іноді призводить до чотирьох неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня», — сказано в пояснювальній записці.

Автори законопроєкту пропонують внести зміни до ст. 67 Кодексу законів про працю України та заборонити «перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків, встановлених Кодексом».

Згідно з постановою Кабміну, в 2021 році переносяться три робочих дні:

з п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня;
з понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;
з п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.