У Луцькраді знову спробували забрати землю у «Скорпіон-сервіс»

У Луцькраді знову спробували забрати землю у «Скорпіон-сервіс»
Луцька міська рада відмовилася скасовувати своє рішення 1998 року, яким делегувала частину своїх повноважень виконавчому комітету.

Про це стало відомо під час 43-ої сесії Луцької міськради 31 липня.

Ініціатором відміни рішення 15-річної давності став депутат Богдан Шиба, який таким чином домагається, аби у фірми «Скорпіон-сервіс» мерія відібрала земельну ділянку під торгово-пішохідним рядом на за вокзальному ринку .

Шиба каже: рішення міськради від 1998 року, згідно з яким виконком мав право вирішувати земельні питання, - явно незаконне. Мовляв, за рік до прийняття рішення набрав чинності закон України про місцеве самоврядування, у якому визначено, що вирішення питань, пов’язаних із земельними відносинами, міськрада не може делегувати. Тож, рішення треба скасувати.

Хоча начальник управління земельних ресурсів міськради Сергій Шабала пояснив: коли у 1998 році приймали рішення про делегування повноважень міськради виконкому, діяв Земельний кодекс першої редакції, який дозволяв надавати право вирішувати земельні питання виконкому.

Депутат Анатолій Бірюков заявив: якщо міська рада скасує своє ж рішення, це може стати небезпечним прецедентом. Адже протягом цих 15 років виконком надав у користування своїми рішеннями багато земельних ділянок.

«Якщо ми скасуємо сьогодні це рішення, то треба буде скасовувати і тисячу рішень про землю, де вже побудовано-перебудовано», - пояснював Бірюков.

Його підтримав начальник управління земельних ресурсів міськради Сергій Шабала: «Ми можемо створити нові прецеденти стосовно земельних ділянок, які вже у володінні»,

Підтримав цю думку і луцький міський голова Микола Романюк: «Я хочу, щоб депутати зрозуміли, що в нас може піти доміно після цього рішення».

Бірюков запропонував визнати рішення не незаконним, а таким, що втратило чинність.

Шиба заперечував: рішення може втратити силу, тільки якщо ухвалили нове рішення з такою ж метою. І наполягав на своєму: Конституційний суд ще у 1997 році визначив норми, згідно з якими стаття Земельного кодексу, на яку посилався Сергій Шабала, втратила чинність. «Його рішенню треба слідувати, а не обговорювати», - переконаний депутат.

«Ми всі знаємо, що мається на увазі не слідування законодавству, а ситуація з підприємцями на ринку», - зазначив Микола Романюк у відповідь на намагання Шиби переконати депутатів.

Цікаво, що 29 травня 2013 року депутати прийняли рішення «Про скасування рішень виконкому та розпоряджень міської ради», якими раніше міська влада дала в оренду ПФ «Скорпіон-сервіс» земельні ділянки на торгово-пішохідного ряду ще на початку 2000-х.

Депутати керувалися тим, що виконком нібито не мав повноважень працювати із земельними операціями.

Тоді й згадали про рішення 1998 року про делегування повноважень Луцької міської ради виконавчому комітету: у тому числі й на його підставі суд скасував спробу депутатів відібрати земельні ділянки у «Скорпіона».

Таким чином, аби визнати протиправними договори оренди зі «Скорпіоном», міській раді необхідно визнати незаконними передані у 1998 році повноваження виконкому, що автоматично дасть можливість визнати незаконними всі земельні рішення, які із 1998 року приймалися виконкомом.

Зрештою на своєму засіданні 31 липня депутати не стали приставати на думку Шиби і не скасували рішення про делегування повноважень виконкому.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шиба цього не може не знати:

З рішення Конституційного суду.
"Органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо відповідно до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб’єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Ненормативні правові акти місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вони вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, а тому не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання".
http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v007p710-09
Відповісти
Останні новини
У Луцькраді знову спробували забрати землю у «Скорпіон-сервіс»
01 серпень, 2013, 08:28