Назвали головні міфи про «Бандерштат»

Назвали головні міфи про «Бандерштат»
Головні міфи про фестиваль "Бандерштат" - це фашистський захід, де б'ють москалів.

Про це Gazeta.ua розповів арт-директор фестивалю українського опору "Бандерштат" Сергій Мартинюк.

"Усі легенди не відповідають дійсності. У нас пропагується здоровий патріотизм і націоналізм. Нема речей, які поширюють міжнаціональну ворожнечу, зі сцени ніхто не закликає до дискримінації людей іншої національності. Ми пропагуємо і поширюємо український культурний продукт. А міфи вигадують ідейні опоненти, які в образах Степана Бандери й УПА вбачають фашизм. Переважно це представники лівих партій і громадських організацій", - вважає він.

За його словами, багатьом не подобається, що на фестивалі заборонено спиртне і обмежене куріння.

"Кажуть - це ознаки тоталітаризму і фашизму. Ми ж демократично повідомляємо про всі правила фестивалю. Кожен може обрати інший спосіб проведення часу. Навіть на європейських чи російських фестивалях, наприклад, "Нашествие". Перевіряють речі на вході й існує багато естетичних правил, яких у нас нема", - додає арт-директор.

В інтернеті пишуть, що дехто зі страхом їхав на фестиваль вперше, розповідає Сергій Мартинюк.

"Кілька років тому на фестивалі познайомився з дівчинкою з Кривого Рогу. Вона вперше була на Заході України. Знайомі і родичі її попереджали, що там люди не гостинні, войовничо налаштовані, а фестиваль - розплідник фашизму. Просто так пишуть їхні місцеві ЗМІ. Після того вона ще 4 роки приїздила на Бандерштат. До нас їдуть з Донецька, Харкова з Одеси - традиційно ціла тусовка. Серед чималої кількості російськомовних людей, зокрема на Сході, є багато націоналістів. Хоча смішно, як ти можеш бути українським націоналістом, якщо не спілкуєшся українською. Але в даному випадку більше справи говорять, ніж мовне середовище, у якому виростаєш і як звик спілкуватися", - пояснює арт-директор.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО "БАНДЕРШТАТ-2013"

Щороку на Бандерштат приїжджають кілька сотень білорусів.

"Бувало, що на танцювальному майданчику перед сценою переважали червоно-білі білоруські прапори, а не українські. Недалеко кордон. На фестиваль ми постійно запрошуємо білоруські гурти альтернативної сцени. Цьогоріч виступатимуть Sciana і Алесь Мікус. Білорусам, які належать до опозиційних організацій, імпонує ідея Бандерштату як фестивалю українського опору. Вони не мають подібних заходів у Білорусі", - розповідає Сергій Мартинюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Погоджуюсь з усім, окрім огляду речей...
Відповісти
головна правда про бандерштат-це те, що аферист-гузь і його підгузники наживаються на ньому некисло, роздерибанюючи державні кошти,які виділяються
Відповісти
а ви зі свічкою стояли?
до речі, державних коштів не виділяється, так що не свистіть, дядьку.
Відповісти
Что бы вам не говорили, речь всегда об украденных деньгах
Відповісти
тому й не виділяють вже, бо крав
Відповісти
Та про що ви говорите? Які "міфи"? Про який бандерштат? Та кому він в Україні здався той бандерштат, щоб ще міфи складати про нього? Зібрання молоді й не дуже , абсолютно містечкового рівня! Не робіть із мухи слона.
Відповісти