За 10 років клімат Волині став аномальним

За 10 років клімат Волині став аномальним
Протягом останніх 10 років клімат Волині настільки змінилися, що науковці називають його аномальним в порівнянні з умовами 1990-х років.

Про це йдеться у відповіді обласного управління екології та природних ресурсів на запит депутата Волинської обласної ради Василя Байцима щодо екологічного стану Луцька, - повідомили у прес-службі ради.

«За даними головного управління статистики у Волинській області, у 2012 році в атмосферне повітря міста... потрапило 12,4 тисячі тонн шкідливих речовин, що на 2,2 % менше, ніж у 2011 році. На кожного жителя в середньому припало по 58,0 кг шкідливих речовин проти 59,7 кг у 2011 році», – пишуть екологи.

Спостереження за станом атмосферного повітря міста здійснює обласний центр гідрометеорології на трьох стаціонарних постах спостережень. Випадків екстремального забруднення атмосфери міста у торік не фіксували.

У 2012 році рівень забруднення атмосферного повітря в Луцьку була в межах середнього рівня забруднення атмосфери по Україні. Індекс забруднення атмосфери (ІЗА) становив 7.5, у 2011 році він складав 8.6, у 2010 – 10.3. Виходячи з показників, наведених у таблиці значень ІЗА за даними спостережень гідрометеорологічних організацій серед 23 забруднених міст України, Луцьк за інтенсивністю забруднення атмосферного повітря перебуває аж на 20-му місці.

Слід відзначити, що пости спостереження у місті розташовані поблизу проїзної частини вулиць з інтенсивним рухом транспорту, що суттєво впливає на результати досліджень.

«Внаслідок зміни кліматичних умов перше десятиріччя XXI століття на Волині за метеорологічними показниками виявилося аномальним у порівнянні з 90-ми роками минулого століття. Значно зросла кількість приземних інверсій, днів без вітру та застоїв, що обумовлює малорухомість повітря та скупчення шкідливих речовин у місцях їх викидів, і як наслідок збільшення забруднення приземного шару атмосферного повітря», – йдеться в документі, підписаному начальником управління екології та природних ресурсів Анатолієм Гетьманчуком.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
За 10 років клімат Волині став аномальним
02 серпень, 2013, 08:34