Збори в похід: що взяти з собою*

Збори в похід: що взяти з собою*
Туристичні походи - це не просто варіант дозвілля, а особливий стиль життя. Вміння пристосуватися до самих різних умов дуже важливо і в звичайному житті разом з розумінням, як взяти з собою тільки найнеобхідніше і при цьому не відчувати дискомфорту. Це все забезпечує підбір правильної екіпіровки, одягу, взуття. Щоб придбати оснащення, тепер не доведеться довго і болісно шукати, варто зайти в магазин товарів для туризму і купити там. Але що саме брати, розуміє бувалий турист, а ось новачкові буває складно зорієнтуватися.

Важливість правильної екіпіровки


Часто початківці туристи не в повній мірі оцінюють важливість використання спеціалізованого одягу, взуття, спорядження. Вони намагаються заощадити і задіяти звичайні побутові речі. Це може принести негативні емоції від самого походу, а то і призведе до серйозних травм. Спеціалізоване оснащення краще, тому що:

  • зносостійка. Воно розраховане на використання в складних погодних умовах і при інтенсивних навантаженнях. Звичайний одяг і взуття, навіть дуже якісні, не підійдуть. Те ж стосується наметів та іншого спорядження;

  • технологічна. Пошиття і виготовлення виробів для туриста здійснюються з сучасних тканин, матеріалів. Найчастіше речі багатофункціональні. Якщо куртка, то вона тонка, легка і при цьому відмінно зігріває, в рюкзаку не займає багато місця. Взуття розраховане на переміщення по гострому камінню, слизьких поверхнях. Посуд важить мінімум, завжди багатофункціональна;

  • сучасна. Тепер туристу не доведеться тягати на собі важкий рюкзак, який важить майже стільки, скільки він сам. Весь необхідний мінімум займає відносно небагато місця. Тут все залежить від тривалості походу і особистих переваг.

  • Спеціалізовані магазини пропонують екіпіровку, одяг, взуття, додаткові аксесуари. Підібрати вийде по своєму бюджету і умов використання.

    Увага - на намет


    Якщо планується похід з ночівлею, то без намету не обійтися, незалежно від пори року. Щоб його підібрати, слід звертати увагу на:

  • кількість користувачів. Пропоновані на ринку моделі розраховані на 2, 4, 6 і більше туристів. Враховувати необхідно не тільки характеристику, дану виробником, а й ширину. Різниця в 4- і 5-місцевої може бути дуже незначною. Нормою є 60 см ширини на 1 користувача;

  • сезонність. Бувають літні, демісезонні, зимові та всесезонні намети. Звичайно, краще підбирати, виходячи з умов, в яких він буде використовуватися;

  • матеріали. Вироби шиють зі штучних тканин. Вони відповідають таким критеріям: зносостійкість, довговічність, збереження розмірних параметрів.


  • Є деякі додаткові характеристики. Слід звертати увагу на щільність плетіння, товщину використовуваних ниток. Бажано наявність водостійкої або вологовідштовхувальної пропітки.

    Спальний мішок і каремат


    Від якості нічного відпочинку під час походу залежить активність днем. Тому, крім намету, потрібно подбати і про спальний мішок, каремат. Останній ще називають туристичним килимком, «пінкою». Він ідеально згладжує нерівності поверхні, забезпечує теплоту, навіть якщо земля волога. Чим каремат товщий, тим зручніше на ньому спати.

    Що стосується спального мішка, то його слід вибирати за такими критеріями:

  • дизайн. Бувають кокон і ковдра. Перший має анатомічну форму і капюшон. Другий у вигляді прямокутника, по необхідності може розкриватися, як ковдру;

  • сезонність. Для літа, зими, міжсезоння. Відрізняються вони за ступенем утеплення. Для зимових і демісезонних дуже важливо відповідність температурного режиму умовам експлуатації;

  • виробник. Продукція від відомих брендів дорожче, але вона гарантовано якісна.

  • Крім організації спального місця, потрібно забезпечити харчування. Для цього необхідні посуд, пальник, провізія. Звичайно, буде потрібно рюкзак, щоб все це помістити. Підбір решти спорядження залежить від побажань туриста, його бюджету. Вважається, що краще купити один раз, але якісну екіпіровку. Вона прослужить значно довше.

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.