Збираємо аптечку в туристичний похід*

Збираємо аптечку в туристичний похід*
Туристичні вилазки пов'язані з великою кількістю небезпек і ризиків. Однак завзятих мандрівників не зупиняють можливі труднощі на шляху. Тим більше, для забезпечення здоров'я та безпеки можна зібрати аптечку з ліками першої потреби. Досвідчені туристи знають, які медикаменти повинні бути в рюкзаку. А як бути новачкові?

Власна аптечка – гарантія здоров'я та гарного самопочуття


Разом із консультантами «Аптека 911» пропонуємо зібрати набір must-have, який стане у пригоді в короткостроковій або тривалій подорожі. Для зручності розділимо весь перелік лікарських засобів на кілька категорій.

Препарати від укусів комах


На природі зустрічі з дрібними шкідниками неминучі. Укуси комах бувають практично нешкідливими, але в деяких випадках викликають неприємні наслідки: від інтенсивного почервоніння та свербіння до важких алергічних реакцій і запалень, що вимагають негайної медичної допомоги. Інтенсивність симптомів варіюється в залежності від місця укусу, виду комахи й індивідуальної чутливості.

Людям, не схильним до алергічних реакцій, достатньо мати мазь або гель, які позбавляють дратівної сверблячки, місцевого болю та печіння. Такі препарати, як «Феністил» або «Едермік» для дітей, зменшують набряк. Вони заспокоюють шкіру та швидше справляються з наслідками укусу.

Важливо! У сезон активності кліщів (теплу пору року при середньодобовій температурі повітря близько 8-10⁰C) бажано використовувати препарати, що відлякують комах. Це спреї, які наносяться на відкриті ділянки тіла, мазі, браслети. Якщо на тілі виявлений кліщ, його слід видалити плавними, розгойдувальними рухами та продезінфікувати місце укусу. Комаху необхідно передати в лабораторію для визначення наявності вірусу. У разі підвищення температури негайно зверніться до лікаря.

Ліки проти сонячних опіків


Прогулянки та тривале перебування на відкритому сонці не тільки дарують золотистий загар, але й можуть стати причиною опіку. Шкіра, яка червоніє й поколює, викликає дискомфорт і болючі відчуття. Позбутися неприємних симптомів можна за допомогою препаратів, що містять декспантенол. Найбільш популярними прикладами є «Пантестин», «Бепантен», «Пантенол» та ін. Декспантенол сприяє швидкій регенерації уражених ділянок шкіри, активно вбирає вологу з навколишнього середовища й утримує її в клітинах. Креми та мазі на його основі можна використовувати при порізах, саднах та інших пошкодженнях шкірного покриву.

Важливо! Сильний сонячний опік може супроводжуватися ознобом, підвищенням температури, слабкістю, запамороченням. Показане симптоматичне лікування, спрямоване на зниження температури тіла й відновлення водного балансу. При загостренні стану потрібна консультація лікаря.


Дезінфікувальні препарати та перев'язувальні матеріали


Незначні порізи, садна, подряпини, мозолі й інші неприємності часто трапляються в дорозі. Щоб вони не переросли у велику проблему, використовуйте дезінфікувальні препарати й перев'язувальні матеріали. Це різні антисептики на кшталт розчину йоду, хлоргексидину, перекису водню, «зеленки» та ін. В аптечці обов'язково має знайтися місце для набору пластирів різного розміру, стерильного компресу, вати й бинта. Додатково не завадить взяти з собою невеликі ножиці, пінцет (для видалення скалок, кліщів), ватяні палички.

Препарати для симптоматичного лікування


Знаючи свої слабкі місця, наприклад часті головні болі або проблеми з випорожненням, потурбуйтеся про запас препаратів, які допоможуть впоратися з недугою в дорозі. Не завадить взяти з собою таблетки від алергії. «Цетрин», «Зодак», «Едем», «Супрастин» або їх аналоги знімуть симптоми реакції організму на подразник. На природі алергія може з'явитися через цвітіння рослин, укуси комах, непереносимість продуктів й інші фактори.


У дорожній сумці тримайте ліки, які необхідно вживати щодня. Найчастіше їх упаковують в останній момент, тому нерідко забувають. Щоб виключити ризики – заздалегідь відберіть необхідну кількість таблеток і складіть їх до сумки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.