Чому SSD накопичувачі здатні допомогти в роботі*

Чому SSD накопичувачі здатні допомогти в роботі*
SSD накопичувачі - накопичувачі, в конструкції яких (на відміну від HDD) відсутні рухомі частини. Фактично будь-який твердотілий накопичувач (саме так розшифровується абревіатура SSD) являти собою пристрій, основу якого складають чіпи пам'яті і контролер. Саме завдяки цьому швидкість роботи з даними, що забезпечується твердотілими пристроями, значно вище, ніж у жорстких дисків. Знайти зможете на сайті https://elmir.ua/ssd-drives/.

Якщо ви хочете провести модернізацію комп'ютера, в якому встановлений HDD (причому немає різниці, стаціонарний це комп'ютер або мобільний), то перше, що необхідно зробити - замінити HDD на SSD. Результат вас вразить: операційна система буде завантажуватися набагато швидше, а швидкість роботи більшості програм (навіть найпростіших) помітно зросте.

Недолік у SSD накопичувачів тільки один - обмежений ресурс записи (він виражається в показнику TBW). Якщо ви постійно копіюєте і видаляєте великі файли, то для зберігання інформації краще вибрати HDD. SSD при цьому впевнено зіграє роль системного диска. Ключовим фактором при виборі SSD накопичувачів (крім, природно, обсягу) є фізичний інтерфейс.

Особливості SSD накопичувача


Даний варіант оцінюють насамперед ті, кому доводиться постійно переміщатися між декількома ПК і мати справу з великими обсягами даних, які складно передавати через мережу. Така периферія зазвичай використовує підключення по інтерфейсу USB 2.0 (максимальна швидкість до 480 Мбіт / с) або USB 3.0 (до 4,8 Гбіт / с); але є моделі з Thunderbolt (до 10 Гбіт / с) - вони розраховані в основному на техніку Apple. Власне, інтерфейс є єдиним ключовим параметром, що визначає сумісність з тим або іншим комп'ютером.
Внутрішній SSD-накопичувач встановлюється в корпус ПК або ноутбука і не призначений для регулярних пересувань між декількома машинами. Якщо такий пристрій використовує інтерфейс SATA, його можна підключати аналогічно звичайному жорсткому диску; моделі PCI-E встановлюються в слот на «материнку». І в тому, і в іншому випадку швидкість передачі даних залежить від версії інтерфейсу: наприклад, в SATA3 вона становить близько 5,9 Гбіт / с, а в самій мінімальній версії PCI-E - 2 Гбіт / с.

При виборі внутрішнього устрою потрібно враховувати не тільки його інтерфейс, але й формфактор - щоб накопичувач нормально помістився в місці установки. Для звичайного настільного ПК, швидше за все, знадобиться 3.5 "модель, а ось для ноутбуків випускаються 2,5", 1.8 "і зовсім мініатюрні mini-SATA і M.2.

Також відзначимо, що внутрішні накопичувачі можуть комплектуватися «кишенями» - адаптерами для використання в ролі зовнішніх. Кишені продаються і окремо. Характеристики пристрою багато в чому залежать від типу пам'яті. На сьогодні таких типів три: SLC (1 біт на осередок), MLC (2 біт), TLC (3 біт). Чим більше біт на осередок - тим дешевше обходиться модуль, однак одночасно підвищується ймовірність помилок читання.

Ціна будь-якого SSD сильно залежить від обсягу, тому вибирати по даному параметру варто з урахуванням специфіки застосування. Наприклад, якщо передбачається використовувати внутрішній накопичувач тільки в якості системного розділу (а решта дані зберігати на HDD) - обсягу в 128 ГБ може виявитися цілком достатньо; а ось якщо інших сховищ в системі не передбачається, ці обсяги варто збільшити мінімум удвічі. Для багатьох SSD-накопичувачів в характеристиках прямо вказуються час напрацювання на відмову та ударостійкість - це дозволяє оцінити довговічність і ступінь захищеності пристрою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.