Енергетична реформа в Україні: які підсумки можна зробити вже зараз*

Енергетична реформа в Україні: які підсумки можна зробити вже зараз*
Майже два роки наша країна, а саме ринок електроенергії живе по новим правилам – ринковим. Цього часу достатньо, щоб побачити, що вдалося, що ні, як зміни відбилися на побутових і непобутових споживачах, хто взагалі виграв від цих нововведень: виробник, постачальник електричної енергії чи підприємства.

Головна мета – досягнута!

Одним із завдань реформи була демонополізація енергетичного ринку. Важливо було створити умови, в яких би виробники та постачальники могли працювати в умовах здорової конкуренції. Таке конкурентне середовище не тільки дозволяє зменшити дисбаланс у цінах не електроенергію. Від таких змагань, насамперед, виграють споживачі: побутові і непобутові.

Тепер кожен постачальник електроенергії повинен змагатися за свого покупця з іншими компаніями. Це не тільки захищає від надмірного завищення цін але й спонукає покращувати якість обслуговування. На виході отримуємо більш цивілізований енергетичний ринок України, який вже працює.

Більш детально дивіться на сайті https://enerhozbuttrans.com.ua/.

Які проблеми ще очікують на вирішення?

Звичайно, за без малого два роки неможливо вирішити всі проблеми, які були багато років притаманні перехідній економіці в Україні. Так, на сьогодні лишаються відкритими такі питання:

  • Платоспроможність, а точніше, заборгованість за спожиту енергію деякими компаніями, в тому числі державними;

  • Ще лишися проблеми по виплатам в «зеленій» генерації. Оскільки це – найдорожча енергія, вона має небагато шансів на конкурентному ринку. Тож потрібен був механізм підтримки галузі, щоб відповідати вимогам сучасності щодо підтримки видобутку енергії з відновлюваних джерел. Багато в цьому напрямку вже зроблено і уряд продовжує роботу;

  • Ще вирішується питання з цінами для населення. Приведення їх рівня до ринкових показників може мати небажані соціально-політичні наслідки, і пошук вирішення проблеми також триває, запроваджуються нові схеми та механізми регулювання.



  • Чи виграли підприємства від реформи?

    Скоріше так, ніж ні. Кожен постачальник електричної енергії для непобутових споживачів формує одну чи декілька комерційних пропозицій. Якщо подивитися статистику цін за 2020 рік, можна побачити чітку тенденцію до зниження тарифів, особливо в літній період. Звичайно, чималу роль відіграли такі чинники, як запас палива на ТЕЦ, аномально теплі зимові місяці та рання весна, тотальний локдаун у квітні. Та навіть зараз промислові споживачі можуть купувати електроенергію по більш привабливим тарифам, у порівнянні з монополізованим ринком.

    Реформа дала вже свої перші плоди, новий ринок електричної енергії в Україні вже працює. Так, ще є проблеми, які потребують рішень, але в нас є досвід європейських країн, енергетичний сегмент яких організований саме за таким механізмом і вже є кейси подолання подібних проблем. Тож, це висновки проміжні, а не остаточні, бо зміни ще тривають.

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
    Останні новини
    Енергетична реформа в Україні: які підсумки можна зробити вже зараз*
    20 квітень, 2021, 12:39