Сучасні способи прочищення каналізації. Як вирішити проблему*

Сучасні способи прочищення каналізації. Як вирішити проблему*
Засмічення - одна з найбільш частих проблем, з якими стикається сучасний людина. Існує безліч способів вирішення проблеми. І, мабуть, найпопулярнішим є механічне прочищення каналізації. Що вона собою являє? На думку відразу приходить сантехнічний трос - гнучка металева трубка. І це вірно. Але не кожен знає, що у подібній конструкції існують різні конфігурації. Перш за все, це стосується насадок.

Види насадок


Від того, з чого складається засмічення, залежить вибір наконечника. Найбільш поширені такі:

• донна;
• петля;
• у вигляді гака;
• пробивна.

Перша використовується для очищення труби від твердих засмічень: піску, каменів, іржі і так далі. За допомогою другої прочищають унітази. Третя - видаляє волосся, шерсть, ганчірки та інші м'які «пробки». І, нарешті, четверта служить для руйнування щільних, накопичених за довгий термін, засмічень.

Як працювати з сантехнічним тросом


На перший погляд, зовсім нескладно користуватися тросом. Потрібно лише ввести його в трубу і поступово просувати по всій довжині до тих пір, поки не досягнеш «пробки». Коли спостерігаєш за роботою сантехніка, думається, що і сам можеш досягти успіху в цьому. Але все не так просто. Потрібен певний навик, особливо якщо труби старі, чавунні, з безліччю вигинів і переходів. З пластиковими працювати, звичайно, простіше. Але і тут без вправності не обійтися. Досвід потрібно навіть в такому, здавалося б, примітивному справі.

Троси продаються різної довжини. Щоб прочистити стік на кухні, досить невеликого, не більше п'яти метрів. У ванній потрібно достовірніше - 7-10 м. Але простий сантехнічний трос підійде лише для усунення невеликої проблеми - в межах однієї квартири. Якщо ж ситуація серйозніша, коли, наприклад, стався засмічення в стояку багатоповерхового будинку, то будуть потрібні інше обладнання, більш професійне.

Використання різних механізмів для прочищення труб


Для того щоб прочистити великий засмічення, застосовують такі установки:

• електродвигун;
• бензомеханічні машини.

Перші працюють, що зрозуміло з самої назви, від електромережі. У цьому їх плюси і мінуси. До переваг, перш за все, можна віднести простоту використання: вставив штепсель в розетку - і механізм запрацював. Електродвигун значно полегшує працю - буде потрібно набагато менше фізичних зусиль. Якість же прочищення зросте у багато разів. Але, якщо працювати доводиться на вулиці, електрика використовувати неможливо. В цьому і полягає головний недолік даного механізму.

Якщо доводиться діяти в польових умовах, наприклад, для очищення колектора або магістрального трубопроводу, використовують бензомеханічні машини. Двигун працює на пальному. Потужний трос з'єднаний з лебідкою. При її допомоги він направляється в труби і інші зливні отвори. Коли засмічення усунутий, проводиться промивка напором води. Конструкція встановлюється на спеціальному майданчику автомобіля. Такий механізм легко направити на будь-який об'єкт, де б він не знаходився.

Хімічні способи прочищення труб


Це менш трудомісткий варіант, але і більш «чистий». Використовуючи засоби побутової хімії, ми позбавляємося від багатьох неприємних «побічних ефектів»: запаху і бруду, які незмінно виникають при механічній прочищення трубопроводу. Мета даного заходу - розчинити жир, що накопичується в каналізації. Адже дана консистенція діє як клей: до нього пристають волосся, нитки, ворсинки і тому подібне сміття.

Хімічні засоби поділяються на:

• лужні;
• кислотні;
• з біодобавками.

Для розчинення жирових нашарувань найбільш підходять перші. Луги також прекрасно справляються з волоссям, невеликими фрагментами застрягла в стоках дрантя, шерстю. Спосіб застосування простий: в зливний отвір наливають розчин, залишають на 20-30 хвилин, потім змивають рясним потоком водопровідної води. Але, щоб не доводити до засмічення, можна час від часу проводити профілактику. Застосовують для пластикових труб.

Кислотні відрізняються від лужних лише тим, що засіб необхідно залишати в трубі на більш тривалий термін - найкраще на ніч. Розчиняють як жирні шари, так і інші органічні засмічення: залишки їжі, катишки пилу, пуху та інше. Якщо в будинку тварини - це засіб незамінне. Особливо часто слід його застосовувати в зливі пральної машини. Шерсть потрапляє на одяг, і при пранні зливається в стік. Згодом утворюється щільна «пробка».

Засоби третьої групи допомагають не тільки прочистити труби, раковини і унітази, а й позбавити їх від мікробів і неприємного запаху. Як правило, ці представники побутової хімії діють в більш щадному режимі - роз'їдати і не руйнують стінки труб.

Випускають хімічні засоби у вигляді гелів, рідин, порошків і паст. У кожного виду свої переваги і недоліки. Гелі на порядок дорожче, але настільки ж і ефективніше. При покупці варто звернути увагу, для яких труб (пластикових, металевих або чавунних) підходить засіб. Інакше можна не тільки не домогтися успіху, але і значно погіршити ситуацію: неправильно обраний засіб зіпсує труби, зашкодить емаль, роз'їсть пластик.

Кожна людина не раз стикався з проблемою, що засмітилася каналізації. Буквально опускаються руки, коли таке відбувається. Нормальний перебіг життя приходить кінець. Але, на щастя, існує безліч способів позбутися від даної проблеми. Потрібно тільки проаналізувати ситуацію, зрозуміти, з якої причини сталася ця неприємність, і зупинити свій вибір на найбільш правильне рішення.

Головне - не користуватися «дідівськими» способами. Пам'ятайте: ми живемо в двадцять першому столітті, і сантехніка, люди, та й сам уклад життя істотно змінилися.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сучасні способи прочищення каналізації. Як вирішити проблему*
29 квітень, 2021, 21:42