В яких випадках виконується коронарне шунтування*

В яких випадках виконується коронарне шунтування*
Коронарне шунтування — це операція з відновлення порушеного кровотоку в серцевому м'язі. Коронарне шунтування є найчастішою кардіо хірургічною операцією. Щорічно кілька сотень тисяч чоловік успішно переносять цю операцію; мета її — відновити нормальний кровообіг серця.

Коронарне шунтування позбавляє пацієнта від стенокардії, запобігає розвитку інфаркту міокарда і раптової серцевої смерті, повертає людину до нормальної життєдіяльності — тієї, яку він вів до прояву ішемічної хвороби серця. В українсько-британській Клініці “Симбіотика” м. Стрий виконують надскладні операції.

Суть операції полягає в створенні нових шляхів кровопостачання серця — шунтів оминаючи уражених атеросклерозом артерій. Як «нових» судин використовуються власні вени та артерії пацієнта. Такі судини розташовуються у верхніх і нижніх кінцівках, передній грудної стінки: вони спеціальним чином потрапляють до серця і мікрохірургічним швом фіксуються до серцевих артеріях нижче місць закупорки атеросклеротичними бляшками.

Показання до операції шунтування судин серця


Встановлюються на підставі симптомів, а також рентгенологічних та інструментальних досліджень. Операцію призначають колегіально (кардіохірург, інтервенційний кардіолог) після узгодження з пацієнтом.

Операція на серці показана при:
• стенозуванні стовбура лівої коронарної артерії ≥50%.
• трьохсудинному ураженні коронарного русла ≥70%.
• двохсудинному стенозуванні коронарного русла з проксимальним ураженням передньої низхідної артерії ≥70%.
• двохсудинному стенозуванні коронарного русла ≥70% без проксимального ураження передньої низхідної артерії з вираженою стенокардією.
• односудинному проксимальному ураженні передньої низхідної артерії ≥70% з вираженою стенокардією при шунтуванні лівої внутрішньої грудної артерії.
• При раптовій серцевій смерті в анамнезі в результаті передбачуваної ішемічно-опосередкованій шлуночковій тахікардії з ураженням основний коронарної артерії ≥70%.

Підготовка до операції
Полягає в тісній взаємодії між пацієнтом і медичним персоналом відділення. Обов'язкова бесіда з пацієнтом, що лікується, лікарем та хірургом, а також анестезіологом, під час якої обговорюється індивідуальний план лікування, можлива хірургічна тактика, особливості анестезії. Пацієнт отримує вичерпну інформацію про майбутню операцію, створюється сприятливий психологічний фон для зменшення страху і закономірних переживань.

Післяопераційний період
Відразу після операції шунтування пацієнт кілька днів перебуває у відділенні кардіореанімації, після чого переводиться в кардіохірургічне відділення. Лікування в післяопераційному періоді займає від однієї до двох тижнів, поступово переходячи на відновний етап. Реабілітацію зазвичай продовжують в спеціалізованому кардіологічному санаторії, де створюється сприятливий режим фізичних навантажень, спрямованих на поступове тренування серця. Також під час реабілітації проводиться фізіотерапія і лікувальна фізкультура. Відновлення після операції відбувається протягом місяця, рідко — більше.

Результатом операції є позбавлення пацієнта від стенокардії, повернення безпечного обсягу фізичних навантажень, аж до відновлення працездатності. Операція знижує ризик розвитку інфаркту міокарда, раптової серцевої смерті, знижує кількість і дозування ліків, що приймаються до мінімуму, що доведено численними науковими дослідженнями.

Обов'язковою умовою успішного результату операції є суворе дотримання пацієнтом всіх рекомендацій кардіолога в ранньому та віддаленому післяопераційному періоді, прийом лікарських препаратів: як правило, це підібрана до операції комбінація медикаментів, необхідних для запобігання тромбоутворення, профілактики виснаження серцевого м'яза і стабілізації атеросклеротичних бляшок.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.