Заборгованість по кредиту та строк давності - що потрібно знати*

Заборгованість по кредиту та строк давності - що потрібно знати*
У кредитних відносинах поняття заборгованості та строк давності має на увазі під собою певний часовий період, протягом якого кредитна організація має право стягнути з позичальника заборгованість по кредиту в рамках закону. До того моменту, поки термін не закінчився, кредитор може звернутися до суду з вимогою повернути повну суму боргу разом з нарахованими відсотками. Тому слід врахувати всі особливості та розуміти, яке буде стягнення заборгованості по кредиту терміну давності.

Не варто наївно вважати, що можна просто не платити кредит протягом якогось часу, і банк не зажадає з вас повної виплати боргу. Насправді дані спроби присікаються банками на корені, тому рідко кому вдається дочекатися трирічного терміну і звільнитися від заборгованості перед банком.

Коли починає обчислюватися строк


Законодавством визначено кілька понять, які регламентують позовний період. На практиці вважається, що відрахування терміну починається з того моменту, коли позичальником були порушені права щодо погашення заборгованості або закінчився термін, коли зобов'язання повинні були бути погашені в повному обсязі.

Банківські організації намагаються будь-якими шляхами повернути свої гроші, тому вони можуть розсилати листи та інше, щоб показати свій контакт з позичальником, таким чином, зрушуючи терміни претензії.

Якщо кредитор не може повернути свої гроші з боржника іншими способами, він змушений буде звертатися до суду. Подати позов на стягнення заборгованості по кредиту банківська організація може протягом 3 років, тобто до тих пір, поки термін позовної давності не минув.

Однак в цій ситуації можливі інші судові розгляди. Як правила, вони стосуються майна позичальника, якщо в якості забезпечення по кредиту виступала нерухомість або транспорт.

Найчастіше банки вважають за краще звертатися за допомогою в колекторські агентства. Дані організації займаються стягненням боргів з позичальника на своїх умовах. Для них не існує поняття строку позовної давності, проте їх діяльність також регламентується законом.

Як вирішувати проблеми та про що слід знати?


1. Коли припиняються зобов'язання по виплаті кредиту? Після закінчення 3 років, тобто після закінчення терміну позовної давності.
2. Коли починається відлік строку позовної давності? З моменту останньої фінансової операції за договором.
3. Що робити, якщо мої права порушені? Якщо банк або колектори порушують умови дії договору або порушують закон, необхідно звертатися в поліцію або прокуратуру.
4. Хто може допомогти у вирішенні питання, що стосується стягнення боргу? При виникненні спірних ситуацій рекомендуємо звернутися за допомогою до професійних юристів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.