Як використовувати емоції в маркетингових кампаніях?*

Ви коли-небудь цікавилися питанням, чому люди готові заплатити сотні доларів за взуття, вартість якого складає лише тридцять доларів? Люди не купують кросівки Nike, тому що їм в них комфортно; вони купують ці кросівки через бренд і емоційний зв'язок із ним.

Кінцева мета брендингу полягає в тому, щоб впливати на клієнтів, аби вони сприймали цінність продукту більшою за фактичну вартість, таким чином збільшуючи потенційний прибуток компанії. Шлях до підвищення такої цінності продукту – упевнено викликати емоції в маркетингових кампаніях для «створення» клієнтів, які повністю пов'язані з вашим брендом. Про те, як це зробити, розповідають спеціалісти Neuro-Knowledge – першого в Україні нейромаркетингового агентства.

Ефективність емоційних маркетингових кампаній проти раціональних кампаній


У одному дослідженні автори порівняли прибутковість маркетингових кампаній, які мали емоційну привабливість, із тими, що в першу чергу покладалися на раціональну привабливість. Результати дослідження показали, що кампанії, які мали строго емоційний контент, були вдвічі ефективнішими, ніж раціональні, засновані на фактах кампанії. Клієнтам подобається бачити вражаючі статистичні дані та великі цифри; але найбільший ефект приносить звернення до правої півкулі мозку й ініціювання покупок на основі емоцій. Водночас, для менш відомих брендів ідентифікація продукту лишається важливою; тому поєднання раціонального та емоційного підходу до кампанії є найбільш ефективним для підвищення впізнаваності бренду і залучення клієнтів.

Емоційні мотиви «прив’язують» клієнтів до бренду


Найуспішніші бренди вимірюють і стратегічно націлюють свою аудиторію на певні почуття, які ведуть їх до виконання різних дій. Приклади емоційних мотиваторів – це бажання виділитися з натовпу, відчувати себе в безпеці або захищати навколишнє середовище. Зокрема, маркетингові кампанії Red Bull обертаються навколо відважних трюків і спортивних проблем, створюючи стратегію, націлену на прагнення цільових клієнтів отримати гострі відчуття.

Важливість емоційних мотиваторів полягає у збільшенні споживчої цінності, оскільки зв'язок із брендом поглиблюється. Згідно з дослідженням Harvard Business Review, повністю «підключені» клієнти на 52% більш цінні, ніж клієнти, які просто задоволені брендом. Клієнти з більш глибоким «підключенням», найімовірніше, витратять більшу суму та залучать друзів, щоб вони теж спробували продукт або послугу. Таким чином, ви можете значно збільшити рентабельність інвестицій, прагнучи розробити й використовувати правильні емоційні мотиватори для своєї цільової аудиторії.

Які емоції працюють найкраще в соціальних мережах?


У сучасних умовах зв'язок клієнта з брендом може сильно проявитися через соціальні мережі, тому тут важливо звернутися до правильних емоцій. Маркетингові кампанії, що виражають гнів, благоговіння та практичність, мають найвищу ймовірність того, що вони стануть вірусними.

Оголошення, які викликають негативні емоції, також можуть стати основою успішних кампаній, якщо вони надихають на активність. Тому, замість того щоб зосередитися на показі свого продукту в позитивному світлі, спробуйте викликати збуджуючі емоції.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.