5 головних елементів візуальної ідентифікації бренду*

5 головних елементів візуальної ідентифікації бренду*

Створення онлайн-бізнесу – популярний шлях розвитку серед малих і середніх підприємців. Найчастіше можна виявити, що найголовніше для правильної побудови бренду – це встановити елементи візуальної ідентифікації. Важливо під час планування створити повноцінну бізнес-стратегію, тобто визначити, як, навіщо і для кого ми хочемо робити рекламу.

Якщо ви мрієте про бренд, який буде мати певну стилістику, впізнавану з першого погляду, то вам просто необхідні п'ять елементів: назва, типографіка, колір, логотип і візуальний стиль. Про те, як їх розробити, розповідає маркетингове агентство Delta Design.

Як побудувати таку нормативну структуру вашого бренду?


Шелдон Купер, головний герой серіалу «Теорія Великого Вибуху» в одному з епізодів сказав, що «альтернативою далекоглядному мисленню може бути міркування у зворотний бік, тобто спогад».

Якщо ви мрієте про кондитерську з кексами, які клієнти зможуть замовляти онлайн, і у вашій голові одразу ж з'являється кекс із рожевою глазур'ю та чудернацьким підписом, то можна здогадатися, що цей аналіз проводиться неусвідомлено. Вибір стилю відповідно до нашої інтуїції може обернутися провалом для наших кондитерських виробів. Це частково залежить від того, чи буде наша цільова аудиторія, побачивши кекс, знати, що ви продаєте, і як зіставити такий кекс з тим, що їм потрібно очікувати.

Однак, якщо ми хочемо мати справу з чимось більш абстрактним, то краще буде використовувати дані, зібрані фахівцями, або провести дослідження ринку, з якого можна виділити групу асоціацій, що виникають у нашої потенційної цільової аудиторії. Пізніше ви зможете засновувати свою роботу на цих асоціаціях і створювати окремі елементи. Для цього можна використовувати інструменти, доступні в інтернеті.

1. Ім'я бренду


Ім'я повинно легко запам'ятовуватися й бути інтуїтивно зрозумілим для написання. Окрім цього, воно має відповідати тому, що ви робите в рамках вашого бізнесу. Якщо написання неоднозначне, то можуть виникнути труднощі: як із Джоном Коффі з легендарної Зеленої Милі, якому доводилося промовляти своє ім'я по буквах – воно звучало як "кава", але відрізнялося за написанням.

Якщо при виборі імені ви не хочете розраховувати лише на власну уяву, то можна скористатися одним з інструментів, що полегшують його вибір:

Wordoid. Тут зручно те, що сервіс інтегрований із реєстраторами доменів, і з кожним зі згенерованих імен ми отримуємо інформацію про те, чи доступний домен, що містить ваше ім'я;
Dot-o-mator – генератор імені з двох наданих нами термінів. Щоб отримати підказку, просто введіть придумані вами слова, пов'язані з компанією, у два стовпці й подивіться на комбінації, які запропонує система.

2. Типографіка


У кожного з нас, хто пише від руки, свій почерк. Він настільки унікальний, що прийнято ставити під документи свій підпис і на підставі цього стверджувати, що вони підписані конкретною людиною. Що стосується вибору стилю букв для бренду, то ви, найімовірніше, не створюєте власну типографіку, а використовуєте шрифти, доступні на ринку. Якщо ви хочете працювати в мережі і спілкуватися українською мовою – краще буде обрати шрифт, який буде доступний у додатках і містить кириличні символи.

Визначення типографіки бренду зазвичай зводиться до вибору стандартного шрифту, який потрібен для написання довшого контенту, і шрифту, який ви будете використовувати при збереженні контенту, що треба виділити. Максимум для одного бренду можна вибрати три гарнітури: заголовок, основний і відмітний.

Інструменти, які допоможуть вам візуалізувати ваш текст із використанням різних шрифтів:

• Wordmark – дуже проста у використанні програма. Просто введіть ваше слово в рядок і натисніть Enter, щоб перейти на сторінку, де слово (або пропозицію) буде написано з використанням різних шрифтів. Зворотною стороною цього рішення є неможливість поєднання двох гарнітур із різним текстом;

• Archetype. Цей інструмент дозволяє вам проєктувати зовнішній вигляд усіх заголовків і вмісту вашого блогу. Це дуже допомагає в пошуку красивих комбінацій різних шрифтів;

• Fontflame. В рамках цього інструменту ви шукаєте поєднання, які вам подобаються, а потім серед шрифтів можете обрати той, який виявиться найбільш близьким до вашої естетики.

3. Кольори


Кольори легко запам'ятовуються і викликають певні асоціації. У першому епізоді «Смурфиків» Гаргамель, перераховуючи риси ненависних йому маленьких персонажів, починав і синього кольору. Не дивно, що практично кожен може не замислюючись назвати колір Смурфів.

При виборі кольору для вашого бренду ви можете використовувати генератори кольорової палітри, які дозволяють створювати палітру з завантаженої фотографії або вибирати її з різних комбінацій.

Бренд, як і у випадку зі шрифтом, часто обмежується вибором з 2-3 кольорів, які він щодня використовує в логотипі і різних елементах, що відрізняють його графіку від графіки конкурентів (зокрема, Coca-Cola використовує у своїх логотипах виключно 2-3 кольори – червоний, білий і чорний). Інші кольори іменитих брендів можна переглянути на сайті Brandcolors.

4. Візуальний стиль


Сам по собі колір не є достатньою відмінною рисою для існування бренду і захоплення публіки. Тому іноді варто краще дізнатися риси вашої цільової групи і вже потім визначати конкретний візуальний стиль.

Визначення власного візуального стилю вимагає, крім вибору колірної схеми, створення чогось, що називається ключовим візуальним елементом, тобто графічним мотивом бренду, продукту або події. Це може бути Санта-Клаус від Coca-Cola або динозавр Діно від Danone. Окрім конкретних графічних елементів, у великих брендів можна помітити конкретне оточення ситуацій, представлених в рекламі. Кольори, встановлені раніше, відповідають атрибутиці: наприклад, ті самі герої, одягнені в червоні кольори, навколо різдвяних ситуацій із Кока-Колою на задньому плані.

Щоб додати вашому бренду подібну послідовності і особливого стилю, і водночас мати можливість використовувати графічні та відеоматеріали, доступні в мережі, варто використовувати фільтри, які об'єднають атмосферу фотографій і відео. Додатково – корисно створити чітке повідомлення, вибравши набір рамок і спосіб розміщення написів на ваших матеріалах. Корисно створювати і підтримувати візуальний стиль, створюючи шаблони в таких програмах, як Canva або Crello.

5. Логотип


Останній елемент, який часто створюється на самому початку визначення візуального шляху бренду – це логотип. Він повинен бути квінтесенцією бренду і відображати все, що міститься в естетиці вашого дизайну.

Якщо ми хочемо створити логотип самі або запропонувати те, що нам подобається, графічному дизайнеру, то можна використовувати такі інструменти, як Logomaster – це додаток, у якому достатньо ввести назву вашого бренду, обрати категорію діяльності, стиль, який вам підходить, ідею бренду, колір і значок, відповідний до вашої діяльності. Додатково можна ввести слоган, який буде супроводжувати ваш бренд.

Ще один інструмент, який варто порекомендувати в контексті створення логотипу, Hatchful – це сайт, на якому ви обираєте галузь, у якій хочете працювати, і візуальний стиль. Потім ви вводите ваш бренд (і необов'язковий слоган). Пізніше треба вказати місця, де хочете використовувати логотип. У підсумку ми отримуємо ряд пропозицій, з яких ви можете вибрати те, що вам подобається і добре відбиває дух вашого бренду.

Варто, однак, пам’ятати: щоб отримати якісну ідентифікацію бренда, варто звернутися до спеціалістів. Це допоможе не лише заощадити час, але й отримати справді ефективний дизайн.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.