Мікрофінансові компанії підтримали проєкт «Знай свої права»*

Мікрофінансові компанії підтримали проєкт «Знай свої права»*
Інформаційна кампанія «Знай свої права» почалася в Україні в березні 2021 року. Головна мета заходу — підвищення фінансової грамотності споживачів фінансових послуг. Організаторами акції виступили Національний банк і Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Інфокампанію активно підтримали мікрофінансові організації України. В рамках першого етапу вони опублікували на своїх сайтах відео, в якому розповідають, як оформити кредит онлайн, а також які права і обов'язки має позичальник в період користування коштами.

«Знай свої права»: особливості проєкту



Що потрібно знати про проєкт «Знай свої права»? Насамперед, те, що це інформаційна кампанія, організована для підвищення обізнаності споживачів фінансових послуг про їхні права та обов'язки. У Нацбанку повідомили, що минулоріч від громадян України надійшло приблизно 16 тисяч звернень. У більшості з них були скарги на порушення постачальниками фінансових послуг їхніх прав.

У період дії акції регулятор спільно з партнерами планує розповідати українцям про способи вирішення конфліктних ситуаціях і захисту їхніх прав. Усе це в сукупності дозволить підвищити рівень фінансової грамотності населення.

Інформаційну кампанію активно підтримали мікрофінансові організації. Серед них – Манівео, Дінер, Кредит Каса, Слон Кредит, Кешбері, Мілоан та інші компанії, в яких можна отримати терміновий кредит на картку онлайн. МФО розмістили на своїх сайтах навчальні матеріали.

Що потрібно знати при оформленні онлайн-кредиту



В рамках інфокампанії користувачам мікрофінансових послуг розповідають:

- що таке мікрокредит;
- скільки грошей можна отримати в борг онлайн;
- як нараховують відсотки;
- які штрафи доведеться сплачувати в разі прострочення.

Наприклад, на сайті Мілоан є відеоролик, в якому кредитний експерт пояснює юнакові, як йому взяти позику онлайн на подарунок дівчині і на що слід звернути увагу при виборі МФО.

При оформленні мікрокредиту потрібно розуміти, що електронний договір рівнозначний паперовому. Якщо ви його підписали — умови потрібно виконати.

При виборі кредитора слід звернути увагу на такі аспекти:

- офіційну реєстрацію компанії (перевірити інформацію про МФО можна на сайті НБУ);
- відсоткову ставку за весь період користування кредитом;
- розмір пені і штрафів у разі прострочення;
- наявність і вартість послуги пролонгації;
- умови договору.

Учасники «Знай свої права» також розповідають своїм клієнтам про небезпеку «нульових» кредитів. Позичальникам пояснюють, що під ставкою 0% можуть ховатися додаткові комісії, які перетворюють безкоштовні позики на найдорожчі. Мікрокредити — це позики, які видають швидко і без зайвої паперової тяганини. Тож і вартість їх немаленька. В реальності жодна компанія не буде працювати собі в збиток і видавати позики по 0% в день.

МФО, які приєдналися до інфокампаніі, зобов'язалися регулярно розміщувати на своїх сайтах матеріали для підвищення фінансової грамотності клієнтів і захисту їх прав.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.