На серця волинян витратили майже 4 мільйони гривень

На серця волинян витратили майже 4 мільйони гривень
В межах реалізації програми «Волинькард – здоров’я вашого серця» витратили майже 4 мільйони гривень на запобігання та лікування серцево-судинних захворювань

Про результати впровадження Програми розповів керівник обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису, доктор медичних наук, професор Андрій Ягенський, який до того ж є науковим керівником координаційного центру програми «Волинькард», - повідомили у прес-службі ОДА.

Питання профілактики й лікування серцево-судинних недуг перебуває в центрі уваги волинських медиків, а за останні три роки ним перейнялася і значна частина жителів області. «Волинькард» працює у трьох напрямах: профілактика, лікування та невідкладна допомога для людей з гострою патологією. Причому профілактиці відводиться чільне місце, на цьому наголошує і Глава держави.

У 2011 році на реалізацію Програми з обласного бюджету виділено майже 1,9 мільйона гривень, у 2012-му – 1,8 мільйона, цьогоріч заплановано використати 3,4 мільйона.

Андрій Ягенський розповів, що в обласному центрі кардіоваскулярної патології та тромболізису завдяки розчиненню тромбів у судинах ставлять на ноги 50-60 хворих з інфарктами. Тромболізис проводиться безплатно. Ліки, що розчиняють тромб, вміють вводити фахівці реанімаційних відділень майже у всіх районах, та навіть фахівці бригад екстреної медичної допомоги.

Окрім цього, вперше на Західній Україні в Луцьку взялися робити тромболізис хворим із ішемічним інсультом.

«Головне, щоб пацієнт звернувся якомога раніше. При інфаркті так зване часове вікно, протягом якого доцільно вводити препарат, становить 6-12 годин. При інсульті часове вікно – всього 3 години. Завдяки програмі «Волинькард» тромболітики для хворих на інсульт є, і вони безплатні», - наголосив він.

Фахівці констатують: щороку на Волині реєструється понад 800 випадків гострого інфаркту міокарда та більш ніж 2000 - гострих коронарних нападів. Лікарів стверджують, що за умови своєчасного звернення у спеціалізовані центри таких хворих можна врятувати, дати їм шанс для повноцінного подальшого життя. При інфаркті є два методи лікування – коронарографія зі стентуванням та тромболізис. Лише за перші два роки дії програми в кардіоцентрах області проведено 430 коронарографій і 30 стентувань.

Довідка

За останні три роки волинські лікарні отримали надсучасного діагностичного обладнання майже на 53 мільйони гривень. За ці кошти придбали високотехнологічне обладнання для двох кардіоцентрів: кардіохірургії – на базі Волинської обласної клінічної лікарні, а також тромболізису і кардіваскулярної патології – на базі Луцької міської клінічної лікарні. Так, у 2011-2012 роках Волинь отримала два ангіографи (Волинська обласна клінічна лікарня та Луцька міська клінічна лікарня), магнітно-резонансний томограф (Волинська обласна клінічна лікарня), 16-сканний комп’ютерний томограф (Луцька міська клінічна лікарня).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: медицина
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку перевіряють труби
12 серпень, 2013, 16:41
На серця волинян витратили майже 4 мільйони гривень
12 серпень, 2013, 16:31